2012

2012
Maailmanloppu tulee vuonna 2012. Tervetuloa. Mahtipontisiin tuhonäkymiin ihastunut Roland Emmerich on tehnyt äärimmäisen katastrofielokuvan. Tätä suuremmaksi ei voi enää pistää.

Mutta suuruus ei ole sama kuin hyvyys.

Vuonna 2012 maapallon kuori alkaa liikkua ja murtua. Maailmanloppu on tulossa. Tieto tästä on salattu taviksilta. Ihmiskunnan rippeet aiotaan pelastaa mahtipontisella suunnitelmalla, joka on itse asiassa aika järkevä. Enemmän kuin ihmiskunnan kohtaloa seurataan Jackson Curtisin ( John Cusack) henkiinjäämistaistelua. Curtis aikoo pelastaa myös ex-vaimonsa ( Amanda Peet) ja kaksi lastaan.

Tyylilaji selviää ensimmäisen rytinän alkaessa. Pilvenpiirtäjät kaatuvat ympäriltä, maa katoaa alta mutta päähenkilömme pysyy 0,5 sekuntia maailmanloppua edellä. Eihän katsoja tuollaisen supermiehen kohtalosta viitsi välittää. Ja eikö yhden perheen kohtalo ole aika epäoleellista, kun heidän ympäriltään kuolee miljoonia ihmisiä?

Tehosteet ovat hienoja, ovathan ne tämän tarinan varsinainen päähenkilö. Mutta kun sama temppu toistetaan kolmesti, siitä menee maku. Tuntia lyhyempänä 2012 olisi voinut olla terhakka ja tiivis sataminuuttinen action-herkku, Hollywood-viihdettä parhaimmillaan.

Ydinperheen lisäksi kunniassa on amerikkalaisuus. Mukana on ihmisiä ympäri maailmaa, jopa sankareina. Katsojalle tehdään hyvin selväksi, että he ovat poikkeamia normista, joka on amerikkalaisuus.

Ohjaus: Roland Emmerich. Rooleissa: John Cusack, Amanda Peet, Woody Harrelson, Danny Glover. Tyylilaji: Actionjännäri (K13)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.