30 Seconds To Mars - This Is War

30 SECONDS TO MARS

This Is War

EMI

T his Is Waria nauhoittaessaan 30 Seconds To Mars ( Jared Leto: laulu, Tomo Milicevic: kitara ja Shannon Leto: rummut) päätti kutsua faninsa, Echelonin, seuraamaan levyntekoa.

The Summiteiksi kutsuttuja kokoontumisia järjestettiin kahdeksan eri puolilla maailmaa. Idea pelkistä kokoontumisista jalostui, ja lopulta bändi otti faninsa mukaan uutuuslevylle. He pääsivät laulamaan kuoro-osuuksia Jared Leton seuraksi, ja bändi pääsi hyödyntää myös netin kautta lähetettyjä äänityksiä.

Nauhoitusten jälkeen yhtye pyysi vielä faneja lähettämään kuvia itsestään ja läheisistään levynkansia varten. This Is Warista onkin liikkeellä kahdellatuhannella erilaisella kannella varustettuja kopioita.

Kuorokokeilusta on bändin uudella albumilla otettu kaikki irti: fanit ovat mukana jo viidennellä lauseella.

Escape-intron jälkeen Night of the Hunter polkaisee levyn liikkeelle vahvoilla rummuilla ja säksättävillä koskettimilla. Laulun äänimaailmassa on täyteläisyyttä, jota ei A Beautiful Lie -levyllä vielä ollut. Kyseinen biisi onkin - niin kuin moni muukin This Is Warin kappaleista - hyvin U2-mainen.

Singlejulkaisu Kings and Queens antaa hyvän käsityksen levystä. Se on mahtipontinen kappale, jossa kitara ja Jared Leto avaavat kuulijan silmien eteen elokuvallisia maisemia jousien soidessa korviin taustalla. Lopussa lauluun liittyy Echelon-kuoro, josta lähtee ääntä kuin täydestä stadionista jalkapallofaneja.

Kuoroa käytetään erityisen luovasti nimikkobiisissä This Is War, jossa se häivytetään välillä taustalle ennen kuin äänivallilla isketään ilmat pihalle. Fanien huuto, kuten kokonaisuudessaan fanien ja bändin yhteistyö, sopii hienosti levyn sanoitukset läpäisevään taisteluteemaan.

Livenä tämä levy toimii taatusti. This Is Warin parhaimpiin hetkiin kuuluvat syntikoiden kannattelema, ilmava Closer To The Edge sekä lausetta "I fell apart but got back up again" toistava Alibi. Laulussa yhdistyvät edellisen levyn A Modern Myth sekä U2:n One Step Closer.

This Is War on yllättävän valoisa melodioiltaan, toisin kuin nimestä voisi olettaa. Koko levyn soundit ovat miellyttäviä ja parannusta edelliseen julkaisuun. Leto käyttää ääntään tuttuun tapaan rohkean monipuolisesti. Hän kuiskailee, maalailee ja karjuu. Silti hänen ilmaisustaan jää puuttumaan livenä kuuluva pehmeys.

Bändi ilmoitti motokseen uutukaistaan tehdessään: "Ehjä pitää rikkoa". Tällä kertaa se on kannattanut. This Is Warilta ei löydy sellaisia converse-väen suosikkeja, kuten The Kill, mutta onnistumiset eivät ole kadonneet mihinkään. Lisäksi 30 Seconds To Mars on karistanut aiempia levyjä vaivanneen lievän tekotaiteellisuuden, jonka tilalle ovat tulleet helposti lähestyttävät laulut, elokuvamaisuus sekä kaikuvat kitarat. Aivan kuin 30 Seconds To Marsin ei tarvitsisi enää todistella kykyjään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.