37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää versioi kesää

Mäntän kuvataideviikot alkavat sunnuntaina.

Vaikkei kesä muualla Suomessa tuntuisi oikein alkavankaan, sitä voi ihastella sunnuntaista lähtien ainakin Mäntässä. Mäntän kuvataideviikkojen tämänvuotinen teema on nimittäin kesä. Näkemyksensä siitä esittelee 37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää.

– Osaa taiteilijoista olen seurannut vuosikymmenten ajan ja tiesin, mihin he pystyvät. Koska minulla oli lähes kaksi vuotta aikaa kuratoida näyttelyä, suurin osa teoksista on tehty meille varta vasten, kertoo kuvataideviikkojen kuraattori Pirjetta Brander STT:lle.

Hän kertoo pyrkineensä valitsemaan mukaan eri-ikäisiä taitelijoita eri taiteen aloilta ja eri puolilta Suomea. Mies- ja naistaiteilijoita on pyritty ottamaan mukaan tasapuolisesti.

Brander ei haluaisi arvottaa tämänvuotisesta tarjonnasta mitään toisten edelle, mutta pakotettuna nostaa esiin Senja Vellosen akvarellit ja Pauliina Turakka Purhosen ommellut kangasveistokset.

Velloselta on nähtävillä huoneellinen valtavan isoja koivuaiheisia akvarelleja, jotka muodostavat installaation. Turakka Purhonen ompeli näyttelyä varten tehtyä kangasveistosta lähes kahden vuoden ajan.

– Sen hahmot perustuvat Botticellin Primavera-maalaukseen. Hän käytti mallina siskojaan ja on itsekin teoksessa mukana porsaana.

– Epäröimättä nimitän Turakka Purhosta neroksi, Brander hehkuttaa.

Puut kuin ihmiskunta

Kuvataideviikot näkyvät näyttelypaikkojen lisäksi myös Mäntän keskustassa. Näkyvin teos on Viva Granlundin yleisön kanssa yhdessä toteuttama 100 +++ puuta -maalaus, jonka alustana on koko kaksikerroksinen talo.

– Teos viittaa Suomi 100 -juhlavuoteen, ja Mänttäkin on puukaupunki. Plussat tulevat siitä, että Suomi menee eteenpäin, Granlund kertoo STT:lle.

– Puut ovat kuin ihmiskunta. Niitä on eri puolilla maapalloa, ja jokaisella on omat juuret ja oma persoona, ja ne kurottavat unelmiaan.

Granlundin mukaan noin puolet teoksesta on mänttäläisten tekemää.

Mäntän kuvataideviikot jatkuvat elokuun loppuun asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Keuruulla tapahtuu Suomen kuvataiteen päivänä perjantaina –  tarjolla residenssitaiteilijoiden työskentelyä, vuosinäyttelyn avaus sekä avoin maalaustapahtuma

Teatteriarvio: Jukka Rasila ja Jaana Saarinen eivät kursaile Kartanon Kievarin vierailunäytelmässä – Piru naiseksi on häpeilemätön ja ronski

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa

Jyväskylän Kesä pysyi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettynä pohjoismaisena kulttuurifestivaalina – "Oli valtavan hienoa nähdä ja kuulla ihmisten ilo"

Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä

Taiteilija Virpi Lehto sulatti pakastimensa ja alkoi maalata – akvarellimaalaukset ovat päiväkirja koronakeväältä

Runokävely vei 70 runojen ystävää säkeiden jäljille Jyväskylän luontoon – ainutlaatuisesta tapahtumasta jäi puuttumaan vain yksi asia

Levyarvio: Anna Dantchev kulkee omia ja Balkanin polkuja

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.