5 disc masterpiece collection - Vittoria De Sica

VITTORIO DE SICA 5 disc masterpiece collection Future Film 2008

Vittorio De Sica (1901-1974) kuului hetken ajan italialaisen neorealismin ja elokuvahistorian suuriin tiennäyttäjiin. Hänen merkittävin elokuvansa Polkupyörävaras on absoluuttinen, syvältä kouraiseva tutkielma arkielämän ja etiikan toisiaan leikkaavista suhteista.

De Sican elokuvassa oikea ja väärä ihmiselämässä, ja samalla koko yhteiskunnallisessa todellisuudessa, on aina jokapäiväisten tilanteiden ja arkisten valintojen ytimessä. Tämänkaltaiset yhteydet helposti nykypäivänä unohdetaan, kun silmänkääntämisestä on tullut ajan hengen kannalta suurin moraalinen hyve.

Kun Aki Kaurismäki mainitsi vastikään akateemikko-puheessaan, että elokuva on hänelle "erityisesti eetillinen asia", niin koko neorealismin perusta on juuri tässä samassa velvoitteessa - todellisuuden ja ihmisen läpivalaisemisessa eetillisten valintojen kannalta. Antonioni määritteli tämän elokuvan dramaturgisen ehdottomuuden siten, että "jokainen kamerakulma on moraalinen valinta". Kun aikoinaan puhuttiin De Sican ja Chaplinin näkemyksien yhdensuuntaisuudesta, on tämä samankaltainen eetos ja tunteen syvyys selvästi havaittavissa De Sican mestarillisessa fantasiassa Milanon ihme ja poikkeuksellisen koskettavassa vanhuuden elegiassa, Umberto D.:ssä.

Kevyt italialainen, ajan hengelle tyypillinen avioliittokomedia, Sophia Lorenin ja Marcello Mastroiannin tähdittämä Eilen, tänään, huomenna, edustaa jo sitä elokuvanäkemystä, jolloin De Sican parhaat päivät ohjaajana olivat kaukana takanapäin.

De Sica -boksi on laadukasta masterointia ja elokuvahistoriallisesti tärkeää työtä, jonka ansiota mustavalkokuvauksen sävyt ja dramaturgia saavat nyt dvd-muodossa ansaitsemansa merkityksen ja oikean painoarvon.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.