AGNOSIA

AGNOSIA

Scanbox Entertainment 2011
Espanjalainen elokuva on ollut viime vuodet kovassa nosteessa. Eugenio Miran tuore ohjaus Agnosia jätti kuitenkin Suomen teatterit väliin, vaikka se on omalaatuinen ja taidolla tyylitelty kuvaus epätavallisesta rakkaudesta.

Tehtaanjohtajan tytär Joana ( Bárbara Goenaga) on kärsinyt lapsuudestaan saakka havainnointihäiriöstä ja joutunut elämään suljettua elämää. Isän kuolema saattaa tulevat häät synkkään valoon, mutta sulho Carles ( Eduardo Noriega) vannoo rakkauttaan Joanalle.

Samalla taloon saapunut palvelija Vicent ( Félix Gómez) alkaa tuntea vetovoimaa tätä haavoittuvaa ja yksinelävää naista kohtaan. Joanan alitajunta kätkee lisäksi sisäänsä arvokkaan optiikkakaavan, jota tavoitellaan rajuin metodein.

1890-luvun loppuun sijoittuva tarina kerrotaan palapelimäisesti. Vyyhtiä avataan katsojalle takaumin ja ristileikkauksin, jotka nitovat kohtaukset ja henkilöhahmot toisiinsa. Kerrontatapa kasvattaa mainiosti jännitystä ja lisää mielenkiintoa tapahtumiin.

On kuitenkin harmillista, että käsikirjoituksessa on uskottavuusongelmia ja epäselvyyttä. Myös näyttelijäsuoritukset tuntuvat paikoin pakotetuilta ja turhan teennäisiltä. Nyt henkilöhahmot eivät herätä sympatiaa, vaan jäävät etäisiksi.

Puutteistaan huolimatta Agnosia on mielenkiintoinen elokuva. Se on rakkausdraama, joka muistuttaa ilmaisultaan kauhuelokuvaa. Kerronta on sekä painostavaa että koskettavaa, mistä kiitos kuuluu taitavalle ohjaukselle. Agnosia onkin tehokkaimmillaan, kun synkkäsävyinen, goottilainen visuaalisuus hallitsee tapahtumia.

Nimensä mukaisesti Agnosia kertoo aivojen havaitsemishäiriöstä, jossa aistit ovat yliherkkiä kaikille ärsykkeille. Kun päähenkilö ei kykene tunnistamaan muotoja, henkilöitä tai ääniä, ovat ainekset lähtökohtaisesti herkullisia. Vähemmästäkin on tehty kulttiklassikoita.

Aivan niin pitkälle Miran ohjauksen rahkeet eivät kuitenkaan riitä, sillä etenkin Joanan ahdistavia pelkotiloja olisi voinut tuoda painokkaammin esille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.