Aale Tynni & Toni Edelmann – Tarinain lähde (2CD)

Muusikko Toni Edelmann on säveltänyt ystävänsä, runoilija Aale Tynnin (1913 – 1997) omaa tuotantoa sekä käännösrunoja. Yksi runojen tulkitsijoista on vahvaotteinen Eija Ahvo, myös säveltäjä itse. Kokonaisuus antaa kattavan kuvan Tynnin runoista. Vanhaa erikoisempaakin tuotantoa löytyy, muun muassa Yleisradion 1981 toteuttama musiikkifantasia Kolme kuvaa tarinain lähteestä Aale Tynnin runojen pohjalta.

Tynni käänsi muun muassa Jacques Brelin runoja. Edelmannista heissä oli samanlaista vallankumouksellista voimaa ja räväkkyyttä, mutta myös syvää tunnetta.

Kappaleista muutama on äänitetty Luhangan kirkossa ja Samuli Edelmann esittää ne mieleenpainuvasti, kuten Laulu vanhoista rakastavaisista -teoksen. Tynnin monipuolisuus tuli esiin runojen rytmissä ja käännösten moniulotteisuudessa. Hän ei ollut sanasta sanaan kääntäjä vaan piti siitä, että käännöstyötä tekevä valjastaa myös itsensä peliin runoilijana.

Sävellettäväksi valitsemansa tekstit Edelmann koki itselleen läheisiksi, esimerkiksi Jäähyväiset, jonka Tynni tulkitsee itse.

Tynnillä oli oma sävellettävä riimityksensä. Musiikin rytmiikka ja runoriimitys ovat läheisesti kiinni toisissaan niin kuin tälläkin levyllä kuullaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.