Abba-klassikot soivat valkokankaalla

Mamma Mia! Katsojan ei tarvitse olla suuri Abba-fani nauttiakseen Mamma Miasta mutta on se kyllä avuksi. Abbaa inhoavia ei tarvitse erikseen varoittaa, sillä he eivät taatusti Mamma Miaa kuitenkaan katso.

Mamma Mia näyttämömusikaali on ollut valtava menestys. Väitetään, että 30 000 ihmistä näkee sen joka päivä. Elokuva syntyminen oli siksi vain ajan kysymys. Itse olen nähnyt vain tämän elokuvaversion.

Parikymppinen Sophie ( Amanda Seyfried) asuu yhdessä sinkkuäitinsä ( Meryl Streep) kanssa viehättävällä Kreikan saarella. Nyt Sophie on menossa naimisiin, ja paikalle odotetaan runsaasti vieraita. Äitinsä tietämättä Sophie on kutsunut häihinsä kolme miestä ( Colin Firth, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard), joista kuka tahansa voi olla Sophien isä. Isän henkilöllisyys on vaivannut Sophien mieltä jo kauan.

VoulezVous

Mamma Mian juoni on vain tekosyy päästä esittämään Abban klassikoita yksi toisensa jälkeen. Laulut kyllä liittyvät enemmän tai vähemmän juoneen, ja juoni etenee myös laulujen aikana. On kieltämättä outoa, että reaalimaailmassa asuvat ihmiset yht'äkkiä puhkeavat laulamaan Abbaa ja tanssimaan. Mitä kohtaus niihin oikein iski?

Nopeasti katsoja kuitenkin tajuaa, että juuri tämä on koko homman idea. Mamma Mia on oikeastaan hyvin vanhanaikainen musikaali, vaikka musiikki onkin erilaista kuin vanhan ajan musikaaleissa.

I Do, I Do, I Do, I Do, I Do

Ohjaaja Phyllida Lloyd on ohjannut myös Mamma Mian näyttämöversion. Hänen mottonsa on, että enemmän on enemmän. Käyttöön otetaan kaikki mahdolliset Kreikka- ja Välimeri-kliseet. Suurena Kreikka-fanina en valita asiasta, vaan olen paremminkin kiitollinen.

Etelänmatkan varaaminen on Mamma Mian vuoksi juuri nyt hyvin lähellä. Vaikka pääosassa on postikortti-Kreikka, mukaan on mahtunut ilahduttavasti myös aitoa alkuperäisväriä, kuten reheviä paikallisia ihmisiä.

The Winner Takes It All

Näyttelijät laulavat siis itse ja tietenkin osaavat sen homman. Parhaiten vakavamielisistä luonnerooleista tunnettu Meryl Streep pääsee kerrankin irrottelemaan ja selvästi nauttii siitä. Abban Benny Anderssonille ja Björn Ulvaeusille on annettu tekijätiedoissa titteli executive producer, mitä se sitten käytännössä tarkoittaakaan. Luultavasti sitä, että he ovat hyväksyneet lopputuloksen.

Jos Abba ja 1970-luku ovat lähellä katsojan sydäntä, Mamma Mia on viiden tähden elokuva. Ihmisen täytyy olla aikamoinen kyynikko, jos hänellä on jotakin menevää musiikkia, hyväntuulisuutta, romantiikkaa, huumoria ja Välimeren aurinkoa vastaan. Käteen ei silti lopulta jää mitään, paitsi että Abba-klassikoiden tarttuvat kertosäkeet jäävät soimaan päähän. Elokuvassa soi parisenkymmentä Abba-biisiä.

MARKO AHONEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.