Ahti Vielma: Herra Iso-Herra (Väyläkirjat 2014. 296 s.)

Ahti Vielman Kittilä-trilogian ensiosien (Jopokka, Kaiju) mehevä murre ja repliikkien ja tuntemusten kautta välitetty realismi on saanut vauhdikkaasti etenevää jatkoa.

Kun liikutaan kunnallisten asioiden ympyröissä Helsingin liepeillä, Jämsässä ja Jyväskylässä, oltaisiin ehkä tyylillisesti toisaalla, elleivät kertojan muistot ja matkat veisi etelästä jatkuvasti Lappiin, suvun ja kansanihmisten pariin. Koukkupolvi Kätkäläinen jutustelee päähenkilö Kalervolle vielä ylhäältä pilvistäkin.

Armeijasta päässeenä ”Jopokka”-Kalervo 60-luvun alussa matkustaa Teknilliseen Korkeakouluun. Teekkarihuumori ja ensimmäiset ravintolareissut virittävät ajattelua vastavoimamaisemia, Kätkätuntureita ja Sirkan kotikylää kohti – aivan kuin pohjoisen väki ihmettelisi insinöörikandidaatin etelän-touhuja, kuten hän tekee usein itsekin: vaikka evakkoreissulta ja jälleenrakentamisajalta oli rankkoja kokemuksia, nuo ajat tuntuivat turvallisemmilta kuin yksin Teekkarikylän kämpässä tekojaan, hyvää ja pahaa puntaroitaessa.

Jo kesäksi Kalervo palaa Levin liepeille pinotavaran ajourakkaan, tästä mie tykkään… täälä mie olen oma itteni…

Vielma on kuvaileva, erilaisia repliikinpainoja kuuluville loihtiva, eloisa, ilmeikäs, ja, mikä ominaista, hän osaa jouhia tilanteita myös laulujen ja runojen välityksellä. Keski-Suomessa meno voi tulla jäyhemmäksi, mutta silloin politiikan oravanpyörä sieppaakin elämäkerrasta karhunosan.

Herkästi tunnustelevaa on Kalervon ja sairaanhoitaja Sadun tapaaminen Kittilän työväentalon tansseissa. Seurustelu kasvaa luottamukselliseksi ja toistaan tukevaksi avioliitoksi.

Yksilökronologian kulussa tapahtuu myös yleisesti. Kennedyn murha kuohuttaa teekkaria ja morsianta hieman ennen kuin he muuttavat omaan kotiin Tapiolaan. Kalervo pääsee Espoon teknisen viraston mittausosastolle ensiksi kesätöihin. Vauva syntyy. Kalervo ihailee Martin Luther Kingiä. Diplomi-insinöörin todistus ilmestyy kirjahyllylle. Vakituinen työpaikka on tiedossa.

Tšekkoslovakian miehitys, kuunvalloitus, henkilökohtainen autokuume ja eduskuntavaalit seuraavat vuorollaan.

Jämsän teknisen johtajan työ opettaa monenlaista – myös selviytymään ikipurnaavista häiriköistä, uhkauksistakin. Tyyli säilyy työpaineista huolimatta melko leppoisana. Metsästys ja kalastus, pohjoinen ja perhe muodostavat lämminhenkisen keskuksen.

Elämäkertamainen kirjaus ei veny päätalomaiseksi detaljitarkkuudeksi, mutta verraten huoliteltua se on näinkin, episodeina.

Jyväskylässä kohdataan monia lähitakavuosien hankkeita. Apulaiskaupunginjohtajana Kalervo elää toteutuvan teatteritalon ja toteutumattoman konserttitalon kohtaloissa, on laatimassa asuntomessujen ja Rantaväylän päätöksiä, kokee 90-luvun laman, ottaa yhteen uuden kaupunginjohtajan kanssa ja menee eduskuntaan.

Paitsi kaunokirjallisia muistiinpanoja Vielma limittää mukaan kolumneja ja puheita. Tyylinvaihdokset tai ajan vauhtipyörä eivät sotke dokumentaaristen katkelmien kuvailevaa kudelmaa.

Johtoajatuksina toimivat usko edellisiin sukupolviin, Lapin vaikutus, perhe ja välillä työuupumukseen vievä ponnistelu kulttuuria ja yleisinhimillisyyttä ajatuksissa kantavan sekä kansan- ja työmiesluonteensa säilyttävän henkilön vaiheissa.