Aili Ikonen & HERD

Jazzbasillin tartuttama iskelmä heräsi lauantaina eloon, ja keräsi Popparin konserttiin vähintäänkin kolmen eri sukupolven musiikinystäviä. Aili Ikonen ja HERD-trio viittasivat jo pukeutumisellaan kohde-epookkiinsa, 50- ja 60-lukujen jazziskelmän kultakauteen.

Musiikillisesti kunniaa tehtiin sekä pilke silmäkulmassa että ajoittain enemmän jazzillista kunnianhimoisuutta osoittaen.

Yhdistelmään oli löydetty kultainen keskitie, se oli antoisa niin aidon iskelmän ystävälle kuin puhtaasti jazzin kautta asiaa lähestyvällekin.

Huikeimmillaan improvisaation leikki oli Aili Ikosen scat-kehitelmissä, joissa laulu sooloili lennokkaasti hyvinkin esimerkiksi saksofonin veroisena solistina, sekä vibrafonisti Panu Savolaisen sooloissa, joissa teemat ja harmoniat ensin hajotettiin atomeiksi, ja sitten ehjättiin taas nerokkaasti jollakin ihmeliimalla.

Omat soolonpaikkansa oli toki myös basisti Mikko Pellisellä ja rumpali Tuomas Timosella. Niillekin oli tyypillistä leikinomaisuus ja hurtin huumorin ylläpito.

Kaikesta solistisesta osaamisesta huolimatta HERD toimii loistavasti ennen kaikkea yhtyeenä. Sen svengi on lyömätöntä, ja yhtyeen harrastama ennakkoluuloton kokeilu hyvinkin erilaisten solistien kanssa on jatkuvasti lisännyt ryhmän jazzillista pääomaa ja vakuuttavuutta.

Konsertin kohokohtana, aivan kuten vastaavalla tuoreella levylläkin, oli kappale varsinaisen teeman ulkopuolelta. Juha Vainion Kotkan poikii ilman siipii pisti muutamankin kuulijan pyyhkimään silmäkulmiaan. Ihmeellisesti Ikonen pystyi rauhoittumaan kaiken rempseilyn jälkeen ja osoittamaan kykynsä balladistana, nyanssien taiturina, valojen ja varjojen maalaajana.

Myös toinen hituri Valoa ikkunassa oli seisahduttava ja tunteellinen hetki. Pääosassa konsertissa oli kuitenkin svengi, sillä ohjelman runkona olivat iloiset, mutkattomat ja höpsön naiivit kappaleet, Suklaasydämet ynnä muut sellaiset.

Jazzbasilli ei tule olemaan unohtumattominta Ikosen tai HERDin musiikillisilla urilla, mutta vähintäänkin se on jälleen yksi osoitus jazzin, svengin ja improvisaation elähdyttävästä voimasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.