Aino Räty-Hämäläinen

AINO RÄTY-HÄMÄLÄINEN
Arvoituksellinen muusa
Kirjapaja 2010, 258 s.
Aino Räty-Hämäläinen esittelee uutuuskirjassaan laajasti muusan käsitettä, sen historiaa, taiteilijoiden ja tutkijoiden ajatuksia sekä erilaisia tosielämän muusia.

Teos alkaa antiikin Kreikan mytologiasta, jossa muusat olivat Zeuksen ja muistin jumalattaren Mnemosynen tyttäriä. Muusain olemassaolo on siis askarruttanut taiteilijoita ja tutkijoita kolmisentuhatta vuotta. Kaunotaiteilla oli alkuaan omat muusansa, muiden muassa teatterin Thaleia, tanssin Therpsikhore ja lemmenrunouden Erato.

Romantiikan aika teki muusista välttämättömiä. Räty-Hämäläinen esittelee monin tapauskertomuksin romantiikan taiteilijakäsitystä, jonka mukaan nero on poikkeusihminen, ja hänen sielussaan vierailee tai asuu jumalallinen innoitus, muusaksi tai inspiraatioksi kutsuttu.

Nykypäivän taiteilijoista moni on sitä mieltä, että ankara työ on muusan ainoa nimi - mutta moni tarvitsee nykyäänkin innoitusta, jota psykoanalyysi kutsuu hallituksi regressioksi alitajunnan syvyyksiin.

Mestarin ymmärtäjä

Räty-Hämäläinen kertoo monta taiteilijatarinaa.

Jean Sibeliuksen käytännöllinen ja henkevä muusa Aino sai kansakunnalta korkean tunnustuksen osuudestaan säveltäjämestarin elämäntyöhön. Einojuhani Rautavaara on tarvinnut puolisoaan Siniä kuuntelijana, ymmärtäjänä ja innoittajana.

Entisaikaan kävi usein niin, että miesnero ilmoitti puolisoa ottaessaan olevansa vastedes perheen ainoa taiteilija. Monta oman työnsä uhraajaa on muusien ja puolisoiden joukossa: Alma Mahler, Clara Schumann, Marjatta Waltari ja Mirri Sallinen.

Sitten on niitä, jotka tekivät omaa työtään miehensä rinnalla, kuten Venny Soldan, Elsa Enäjärvi-Haavia ja Aino Kallas. Löytyypä sellaisiakin tapauksia, joissa naistaiteilija "uhrasi" osan perheensä hyvinvoinnista tai miehensä sydämen oman taiteensa vaatimuksille.

Uhratut

Räty-Hämäläinen hyväksyy vähän liian herkästi romantiikan taiteilijamyytin ja taiteilijaneron luvan uhrata muita ihmisiä.

Moni nainen koki olevansa osaansa valittu, mutta kysymys oli mielestäni useimmiten ajan naiskuvasta eikä niinkään pyhän taiteen ehdoista. Usein muusa ei ollut miehen vaimo, ja tämä asia sai monen historian suurnaisen elämään kärsivänä ja nöyryytettynä miehensä varjossa.

Eino Leino, oman runoutemme "jättivauva" ja egoistinen alkoholistinero, uhrasi naisia kuin kappaleita elotonta materiaa.

Miespuolisen neron tarve tulla loputtomasti hoivatuksi, ylistetyksi ja palvelluksi ei ole välttämättä terveen ihmisen piirre, vaan se lienee useinkin ollut itsetunnoltaan vaurioituneen ihmisen kompensaation tarve. Keskenkasvuisia taiteilijoita on maailma täynnä enkä näe sitä ihanteena.

Ylistämällä alistettu oli monen muusan kokemus kohtalostaan. Aino Sibelius ei hyväksynyt muusa-sanaa.

Teos kertoo toisenlaisistakin muusista: alkoholista, päihteistä, inspiraation leimahduksesta, joka on saatettu kokea muusan vierailuna.

Räty-Hämäläisen hyvä kooste kiinnostavasta asiasta houkuttelee tutustumaan kuvaamiensa taiteilijoiden ja muusain kohtaloihin laajemminkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Hanna-Riikka Kuisma läväyttää lukijan eteen yhteisön, jossa kenelläkään ei mene hyvin

Tältä näyttää discossa, jossa musiikin kuulevat vain tanssijat kuulokkeistaan – Katso video Jyväskylän sydän 24 -tapahtumasta

Pajtim Statovci jäi vaille National Book Awardia – voiton vei unkarilaiskollega, jonka esikoisteos käännettiin vastikään suomeksi

Karoliina Timonen kirjoittaa teoksessaan kirjeitä Kalle Päätalon naisille – "Kalle etsi naisten hyväksyntää koko elämänsä"

Romaani on Finlandia-voittaja Riikka Pelon työssä valtavan taustatyötarinan huippu, jonka saavuttamista kirjailija itsekin epäilee

Jyväskylän kirjamessut järjestetään tulevana viikonloppuna – katso tästä tärpit jokaiseen makuun

Kolumni: Jyväskylä saa nyt kunnon kirjamessut – Hyvä ajankohta, 250 esiintyjää, 150 ohjelmanumeroa ja pääosassa kirja

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

Tanssisali Lutakon kohtalon vuosia käsittelevä Taistelu Lutakosta -dokumentti löytyy nyt Youtubesta – "Palautteen perusteella elokuva antaa voimaa ja tarmoa kansalaisvaikuttamiseen"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.