Aivolävistys - Sotamaa

AIVOLÄVISTYS
Sotamaa
Off Records
Kun laukaalainen punkyhtye Aivolävistys perustettiin muutamaa vuotta ennen vuosituhannen vaihtumista, olivat bändin jannut vielä kirkasotsaisia idealisteja. Kahdessatoista vuodessa maailman meno tai ihmisluonto ei ennätä muuttua piiruakaan, uutta on vain päivän iskusana.

Tässä välissä on koettu sota terrorismia vastaan, tsunameja, maanjäristyksiä, tuhkapilvikin ja silkan ahneuden jyrkänteeltä sysäämä maailmantalouden vapaapudotus. Nyt ilmastogatekin on jo passé, mutta perusongelmat pysyvät: eriarvoisuus ja planeetan riistäminen jylläävät. Ei siis ihme, että aatteellisimmankin hipin ajatusmaailmaan ilmestyy kyynisyyden särö.

Aivolävistyksen neljännellä albumilla Sotamaa ollaan edelleen pyyteettömällä asialla ja hiivatin vihaisia, mutta kevyttä luovuttamisen meininkiä lyriikoissa on havaittavissa. Harmaissa miehissä mietitään miksi ketään ei kiinnosta, vaikka koko sirkus on tulessa. Yksi ainoa ikkuna kysyy samaa.

Toinen osapuoli ja Ei miksikään tekevät ruumiinavausta maailmanlopun edellä viimeisiä bileitään pitävälle kulutusyhteiskunnan asukille. Mutta jaksaa bändi sentään vielä muistuttaa, että Systeemi on kivenheiton päässä.

Aivolävistyksen hard coren häivähdyksiä henkivä punk rock ei ole mitään musiikin juhlaa. Perusvaihteella paahto kelpaa bändille aivan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Keskiössä on rivakka rytmi ja aggressio, ei tekninen riffittely, houkutteleva groove tai tanssittava biitti.

Systeemi on kivenheiton päässä esittelee kertosäkeessä erittäinkin päräyttävästi rullaavaa kitarointia, Sodasta sotaan kolisee 77-punk-henkisellä melodisuudellaan, Yksi ainoa ikkuna keinuu sisään huikean groovaavalla introlla ja Mistä on pienet fasistit tehty edustaa mainiota ska-perinteen tyylittelyä.

Valitettavan usein biisit rakentuvat kuitenkin mielikuvituksettomalle takomiselle. Toki, kun kiekolla on mittaa vain 21 minuuttia, ei kyllästymisen vaaraa ole, mutta soisin toki, että näinkin asiallisella bändillä kuin Aivolävistys olisi yhtä paljon sanottavaa sävellyspuolella kuin sanoituksissa.