Ajan rannalla - Henning Mankell

HENNING MANKELL
Ajan rannalla
Suom. Laura Jänisniemi.
Otava 2008, 298 s.

Henning Mankell on kovin epätasainen kirjailija. Ajan rannalla ei ole kovin kummoinen. Esimerkiksi aiempi Italialaiset kengät oli erinomaista proosaa. Uuden kirjan ääninä on afrikkalaisia, eikä kirjailijan ote ole luonteva, vaikka Mankell on varmaan yksi parhaista Afrikan tuntijoista.

Miksi sitten käyttää keppijeesuksena afrikkalaisuutta ja sen mahdollista ideaa ja hätää? Onko ajatus palmelainen kaikkeen puuttuminen? Vai oma häpeä maailman haluttomuudesta auttaa?

Ajan rannalla -kirjasta puuttuu tietynlainen kursailematon konstailemattomuus, sellainen kuin loistavalla Bruce Chatwinilla. Chatwin kertoi kansojen uskomukset sellaisinaan ilman erityistä arvottamista. Mankell arvottaa asioita lukijansa puolesta. Hän opettaa lukijalle eurooppalaisen ihmisen häpeää ilman että oppisimme itse.

On huomattava, etten tuomitse Mankellia hänen panoksestaan Afrikan auttamiseksi; päinvastoin kunnioitan sitä. On hupaisaa, että huonot Wallanderit myyvät ja auttavat siten Afrikkaa.

Mutta miksi kirjoittaa huonohkoa proosaa Afrikasta? Pidetään nimeä ja asiaa tapetilla, sanoisi kyynikko. Ei Ajan rannallaihan huono kirja ole. Se on vain kovin turha.

MARKO IKÄVALKO