Aki Hietala – Juhani Markola – Laulaja

Juhani Markola – Laulaja

Juhani Markola kuului 60-luvulla siihen ryhmään kotimaisia iskelmälaulajia, joiden tekniikka ja tulkinta olivat lahjakkuuden ja työn tuloksena alan kansainvälistä laatua.

Hän sai jo varhain laulunoppia ja äänenhuoltoa nykyään maailman vanhimmalta tenorilta, jyväskyläläiseltä maestrolta Vilho Kekkoselta, 104.

Markola voisi hyvin olla klassinen laulutaiteilija tai operettitähti. Hänen valintansa olivat iskelmät, joskin laajalla sektorilla ja usein etelämaiden rytmeissä. Mm. latino ja chanson sävyttävät levytyksiä.

Jazzmiehenäkin tunnetun muusikon pitkän tien erikoisuuksiin kuuluu kesäkiertue Martti Innasen ja Gunnar-pässin kanssa tai esiintyminen Leningrad Cowboysin mukana Kiuruveden Vihreillä Niityillä – ”en ole eläissäni niin hurjassa volyymissa laulanut”.

Markola kulki manageri Tappi Suojasen popturneilla 60-luvulla kitarayhtyeiden ja monien tähtisolistien seurassa.

Ainakin rock-pitoisen musiikin tulkiksi häntä on vaikea mieltää. Luontevampia areenoita ovat ravintolat, monet hyvät joskin liian unohtuneet levytykset ja osittain myös televisio.

Jyväskyläläistä Juhani Markolaa leimaavat myönteiset ominaisuudet niin laulajana kuin persoonana.

Aki Hietalan haastattelema musiikkiväki pitää Markolaa poikkeuksetta erityislahjakkuutena. Kouluttajana Markola jatkaa Vilho Kekkosen ääniharjoitusoppien teoriaa ja käytäntöä.

Markolan keskeisin yhtye oli Herttuat, jonka vaiheisiin liittyy tapaus Turusta 1972, jolloin Paul ja Linda McCartney matkalla yökerhoon pysähtyivät kuuntelemaan heille laulettua Yesterdayta.

Muitakin osumia kirja kertoo. Tapahtumahetkellään vähemmän hauskana kuvataan tilanne Kalevi Keihäsen Kanarian-lennolla koneen joutuessa pakkolaskuun. Pelokkaille matkustajille tarjottiin laulua. Markola vetäisi Joutukaa sielut on aikamme kallis.

Huolellisena ravintolamuusikkona hän kuljetti mukana rekkiä, jossa roikkui 18 pukua – jokaiselle solistisetille oma!

Anekdootinomaisia faktoja ja tunnelmia olisi mielellään lukenut enemmän. Aki Hietala dokumentoi musiikillisen elämäkerran, jossa tiivistetysti korostuu luettelomainen kronologia nimineen, vuosineen ja kehuineen. Kertojan subjektiivisempi ote kohteeseen olisi oletettavasti tuonut lisäväriä sektorillaan tärkeään koosteeseen.

Merkityksensä huipuksi kirja sisältää Hietalan kokoaman ainutlaatuisen cd-äänitteen Markolan ja Herttuoiden keikalta 1972 sekä jakson, jossa Markola tekee Vilho Kekkosen italialaislähtöistä ääniharjoitusmetodia tutuksi.

Markolaa on sanottu satakieleksi ja korkean äänen akrobaatiksi. Hänen perusohjeensa laulunopetuksessa on tämä: hiljaa ja harkiten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.