Alice Munro – Kallis elämä

Kanadalaisen Alice Munron tarinakokoelma Kallis elämä ilmestyi pikavauhtia suomeksi, kun kirjailija sai Nobelin palkinnon viime lokakuussa. Alkuteos Dear Life on vuodelta 2012, ja kirjan novellit ovat ilmestyneet pääosin aiemmin aikakaus- ja kirjallisuuslehdissä.

Kiehtovinta antia tarjoavat teoksen lopun neljä omaelämäkerrallista kertomusta, Silmä, , Äänet ja Kallis elämä. ”Finaaliksi” nimetyn osion johdannoksi Munro kirjoittaa: ”Uskoakseni ne (tarinat) ovat ensimmäiset ja viimeiset – ja kaikkein tärkeimmät – asiat joita minulla on elämästäni sanottavana”.

82-vuotias kirjailija on kertonut Kalliin elämän jäävän hänen viimeiseksi kirjakseen.

Munro palaa neljässä kertomuksessa lapsuuden ja nuoruuden juurille. Maaseudulta kaupungin liepeille muuttavan perheen isä häärii haalarityöläisenä ja kokeilee siipiään turkistarhaajana. Äiti työskentelee opettajana ja sairastuu Parkinsonin tautiin nelikymppisenä.

Tyttö kokee erillisyyttä äidistään, joka haluaa esiintyä hienostellen parempana väkenä. Isä pitää lapset kurissa piiskaamalla, mutta osaa myös lohdutuksen sanat. Elämän tärkeä murrosvaihe avaa lapselle hämmentävän ymmärryksen häpeään, syntiin ja elämän rajallisuuteen.

Nuoren Munron luontoa kuvaavat erillisyyden kokemus, herkkyys ja itsetietoisuus, kypsemmällä iällä humaanius ja armollisuus.

Muistelmallisuus ja katse menneeseen kuuluu kaikkialla: ”siihen aikaan” ja ”tuohon aikaan” toistuvat kertomuksissa. Elämänkokemus on läsnä levollisesti. ”Tämä ei ole satu, tämä on vain elämää”, Munro kirjoittaa kirjan nimikkotarinassa.

Novellistin katse ihmiseen on vaikuttavan tarkka, kerronta hiljaisen voimallista ja luonnollista kuin tunturipuro. Arkinen ja yllätyksellinen vain virtaavat yhteen: arpeutunut avioliitto taittuu salamarakastumiseen ja pikapanoon junassa, rakkauden hekuma puolestaan selittämättömään hylkäämiseen. Mutta aina elämä on edessä.

Kanadalaisen seurassa tuntee olonsa kotoisaksi. Vuodenajat, luonto, maaseutu, pikkukaupungit sekä ihmisten eristäytyneisyys ja yksinäisyys puhuttelevat suomalaista.

Munron luottosuomentaja Kristiina Rikman on tehnyt laadukasta ja nautinnollisen viimeisteltyä työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.