Alison Bechdel- Hautuukoti - Tragikoominen perheeni, Tarmo Koivisto, Jouni K. Kemppainen & Mikko Vienonen - Pääkaupunki - Politiikka on tylsää

ALISON BECHDEL

Hautuukoti - Tragikoominen perheeni

Suom. Taina Aarne. Like 2009, 240 s.

TARMO KOIVISTO, JOUNI K. KEMPPAINEN & MIKKO VIENONEN

Pääkaupunki - Politiikka on tylsää

Otava 2009, 72 s.

Alison Bechdel in Hautuukoti palkittiin Yhdysvalloissa ilmestymisvuonnaan arvostetulla Eisner-palkinnolla. Toisaalta amerikkalaiset konservatiivikristityt ovat vaatineet albumia poistettavaksi kirjastoista väittäen sitä pornografiseksi. Sitä se ei suinkaan ole.

Ajassa eteen- ja taaksepäin loikkivan tarinan keskiössä on Bechdelin suhde isäänsä. Isä on sivistynyt mutta perheelleen etäinen esteetikko, tytär kärsii pakko-oireista.

Molemmilla on myös tekemistä oman homoseksuaalisuutensa suhteen.

Melkein romaani

Bechdel analysoi itseään ja isäänsä perinpohjaisesti ja hyvin akateemisesti. Välillä tuntuu kuin seuraisi psykoanalyytikon pohdintoja.

Hautuukodin kerronta lähes tukehtuu runsaisiin kirjallisuusviittauksiinsa. Muutenkin se on hyvin kirjallinen sarjakuva - siinä määrin, että tulee mieleen, olisiko Bechdelin kannattanut kirjoittaa romaani sarjakuvan sijaan.

Hassut poliitikot

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Pääkaupunki-sarjakuva on vuosien myötä terävöittänyt otettaan.

Osakiitos tästä kuuluu toki viime vuosien aikana Suomessa valtaa käyttäneille politiikan ja talouden johtohahmoille, joiden lausunnot ja teot ovat poliittisen satiirin käyttövoimaa.

Pääkaupunki tekee kohteistaan yllättävänkin häijyä pilaa. Eniten julkisuudessa viihtyviä poliitikkoja, kuten Ben Zyskowiczia tai Tanja Karpelaa, myös lyödään lujimmin.

Vihaisena paras

Pääkaupunki on välillä hyvinkin hauska - mutta se ei oikeastaan ole parhaimmillaan ollessaan hauskimmillaan. Parhaimmillaan se on iskiessään kiinni yhteiskunnallisiin ilmiöihin, jotka herättävät pikemminkin vihaa ja surua kuin naurua. Yksi tällainen teema on poliitikkojen alttius tanssia elinkeinoelämän pillien mukaan.

Tarmo Koivisto tiedetään toki jo vuosikymmenien Mämmilä-työn perusteella lahjakkaaksi piirtäjäksi. Pääkaupungissa hän pääsee tekemään karikatyyrejä, ja armoitetun hyvin tekeekin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.