Alitajuntaa louhimassa

UNELA

CLUB PAINIS 21.2.2012

Pääasiassa lauluntekijä-laulajiin tähän asti keskittynyt Club Painis tarjoili äänekoskelaisille tiistai-iltana hyvin erikoisen kattauksen.

Kengät oli riisuttava ovella, maastouduttava pehmusteisiin, hämärän salin lattia täynnä patjoja ja tyynyjä, isot kynttilät reunustivat tilaa. Valkoisiin pukeutuneet muusikot, lava kuin pilviharsoa. Kaikki tämä palveli illan musiikkia ja toivotti tervemenneeksi unen ja valveen rajamaille.

Näin aloitti Jazzliiton kiertueensa Unela-kolmikko: myös taiteilijanimellä Yona tunnettu laulaja Johanna Louhivuori, saksofonisti Jukka Perko sekä elektroniikan ja perkussioiden erikoismies Samuli Kosminen.

Unela-produktion alkujuuri on Perkon ja Kosmisen pohdinnoissa: millaista musiikkia olisi mukava kuunnella yhdessä oman pienen lapsen kanssa? No sellaista virtausta, jossa kukaan ei miettisi suorittamista tai osaamista, vaan kuulijankin tarvitsisi vain olla olemassa, antautua äänten ja oman mielikuvituksensa vietäväksi.

Jotakin lapsenomaista tästä alitajuntaretkeilystä oli edelleen löydettävissä, vaikka Louhivuoren mukaantulon myötä ideasta on kasvanut täysimittainen taideteos, ambienttia, jazzia ja tajunnanvirtaista laulu/puhetaidetta yhdistävä työ ”saksofoneille, laululle ja rauhalle”.

Työnjaollisesti tuosta voisi päätellä, että Kosmisen tehtävä olisi edustaa sitä rauhaa, mutta eihän se ihan niin mennyt.

Päinvastoin, Unelan energioista paljon tuli juuri Kosmisen kioskista, siinä missä Perko oli enimmäkseen upean maalaileva ja Louhivuori eteerisyydellään puhutteleva. Kosminen on myös projektin koossapitävä voima, sillä pääasiassa hänen tehtäväkseen jäi maisemoida kappaleiden väliset liukumat.

Vaan kyllä piti koko kolmikon työ intensiteettinsä pitkän matkan ajan, oli fiilis sitten avaruudellinen tai luomuisen hipahtava. Ei tullut Unelassa uni viettelevistä olosuhteista huolimatta, musiikki oli yksinkertaisesti aivan liian kiinnostavaa nukuttavaksi.

PENTTI RONKANEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.