Ally Condie - Tarkoitettu

ALLY CONDIE

Tarkoitettu

Suom. Kaisa Kattelus.
Tammi 2011. 326 s.
Amerikkalaisen Ally Condien Tarkoitettu on lempeä kuvaus maailmasta, jossa asiat ovat hirvittävällä tavalla vialla.

17-vuotias Cassia elää Yhteiskunnassa, jossa on vain täydellisesti hyvinvoivia ja terveitä ihmisyksilöitä. Elämä perustuu yksilöllisiin suorituksiin, jotka tukevat Yhteiskunnan parasta. Yhteiskunta päättää yksilöiden puolesta kaiken, myös elämänkumppanin.

Lempeän tarinasta tekee tapa, jolla "täydellisen" Yhteiskunnan mielipuolisuus pala palalta aukaistaan lukijalle. Alkaa selvitä, että täydellinen Yhteiskunta on vankila, jossa yksilölle ei suoda edes ajatusten vapautta.

Cassia kulkee rohkeasti omaa yksilöllistä matkaansa alkaen oivaltaa elämän valtavuuden ja rikkauden. Tunteet ja tunteiden olemassaolo herättelevät tyttöä voimallisesti. Omia yksilöllisiä valintoja täytyy saada ja voida tehdä. Mutta miten niitä vankilassa tehdään?

Tarkoitettu on suunnattu nuoremmille lukijoille, mutta kiinnostaa varmasti myös monia aikuisia. Tarina on vivahteikas ja monimerkityksellinen, mikä osaltaan pistää lukijan totisesti pohtimaan maailmaa, jossa haluaa elää.

Ally Condie on tehnyt loistotyötä kertomuksen kanssa. Onneksi romaanille on tulossa jatkoa, sen verran kiperään paikkaan Cassien tarina jäi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.