Amerikansuomalaisia sarjakuvataiteilijoita - Ilpo Lagerstedt

ILPO LAGERSTEDT
Amerikansuomalaisia sarjakuvataiteilijoita
Tampere University Press 2008, 232 s.

Amerikka on aina vetänyt siirtolaisia onneaan etsimään. Suomestakin on rapakon taakse lähdetty suurin joukoin etenkin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Amerikansuomalaiset ja heidän jälkeläisensä ovat toimineet kaikilla elämänaloilla, rakennustyömailta Hollywoodin studioille, metsäkämpiltä valtapolitiikan kabinetteihin.

Jokunen immigrantti on tehnyt uransa myös sarjakuvan parissa. Historioitsija Ilpo Lagerstedt on saanut 25 vuoden työn jälkeen valmiiksi kirjansa näistä amerikansuomalaisista sarjakuvataiteilijoista - tai kartoonisteista, kuten asia siirtolaisten fingliskaksi ilmaistaan.

Jäljittäessään amerikansuomalaisten sarjakuvantekijöiden vaiheita Lagerstedt ei ole säästellyt vaivojaan. Usein avaimena on toiminut vuosikymmenien takainen muistokirjoitus, jossa nimettyjä sukulaisia hän on etsinyt.

Juuria jopa Keski-Suomessa

Kirjassa esitellään 18 piirtäjän elämänvaiheet. Elävien kirjoissa näistä on tällä hetkellä viisi. Kuten Lagerstedt itsekin toteaa, suomalaistaustaisia piirtäjiä olisi luultavasti enemmänkin, mutta kaikkien jäljittäminen on melko mahdotonta. Näistä tekijöistä moni on löytynyt suomalaisen sukunimen perusteella, mutta yhtä moni on saattanut jäädä löytymättä, ellei mitään johtolankaa ole ollut tarjolla.

Lagerstedt on laskenut suomalaisiksi jopa neljännen sukupolven siirtolaiset. On selvää, että tällainen henkilö on ensisijaisesti uuden kotimaansa kasvatti. Suomalaisjuurilla on merkitystä juuri niin paljon kuin kukin itse kokee. Selvimmin suomalaisuuden merkitystä korostaa coloradolainen Tim Mietty, joka uskoo, että suomalaisissa on "geneettinen halu" tietää esi-isistään.

Yhden tekijän juuret ovat Keski-Suomessa: oregonilaisen Kirk Jarvisen isänisänisä oli nykyisen Toivakan alueella sijaitsevassa Vihijärven kylässä syntynyt Vihtori Sakarias Järvinen, joka muutti vaimonsa kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 1907.

Kirja kunnioittaa kohteitaan

Lagerstedt suhtautuu hyvin (ehkä liiankin) kunnioittavasti pieneenkin panokseen sarjakuvan saralla. Kirjan esittelemät piirtäjät ovat lähinnä genresarjakuvien tekijöitä, osaavia mutta persoonattomia piirtäjiä. Yhtenä kiinnostavampana esiin nousee underground-piirtäjä Jim Wheelock.

Joukon ainoa tunnettu nimi on Mad-lehdessä uraa luonut Wallace Wood, jonka äidinpuoleiset isovanhemmat olivat suomalaissiirtolaisia. Lagerstedt innostuu kirjoittamaan, että Wood olisi yhtä kuin amerikkalainen sarjakuva, mikä on aivan liikaa sanottu.

Vaikkeivät Lagerstedtin esittelemät kartoonistit mitään sarjakuvan mestareita olekaan, ovat heidän elämäntarinansa jo sinänsä usein kiehtovia. Moni on työskennellyt yhdessä huippunimien kanssa. Klaus Nordling jopa johti Will Eisnerin studiota toisen maailmansodan aikana, kun Eisner värvättiin armeijaan.

JUHA MÄKINEN