Amorphis: Under the Red Cloud

Amorphis

Under the Red Cloud

Nuclear Blast

Arvio: 4/5

Ruotsalainen tuottaja Jens Bogren löytää Amorphiksen tutusta progemetallista vielä entistäkin enemmän dynamiikkaa ja nyansseja. Bändin ideahan on rankan murinan ja äärimmäisen tarttuvien melodioiden yhdistely. Bogrenin käsittelyssä kahden ääripään välinen kontrasti saa ansaitsemansa kohtelun. Amorphiksen ääniraitoja täyteen ahdettujen biisien jokainen yksityiskohta erottuu.

Tomi Joutsenen örinän ja puhtaan laulun sekoitusta ei voi kuin ihailla, vaikka selkeästi artikuloidessaan hänen lausumisensa on edelleen melkoista rallikuskienglantia. Se on vähän turha syy kitinälle, sillä muiden kuin suomalaisten korvaan aksentti kuulostaa todennäköisesti vain eksoottiselta ja sopii bändin muinaisusko- ja Kalevala-kuvastosta ammentaviin lyriikoihin oikein hyvin.

Under the Red Cloudilla bändin luottosanoittaja Pekka Kainulainen pohtii myös nykymaailman tilaa. Aiheena on tällä kertaa apokalyptinen visio nykyhetken maailmasta, siitä että jotain isoa ja mullistavaa tulee tapahtumaan.

Under the Red Cloud on taidolla tehty Amorphis-albumi. Vähän yllätyksetön ja hetkittäin turhankin ammattimainen, mutta täynnä hienoja sävellyksiä. Kuukauden kuuntelun jälkeen se alkaa kuulostaa parhaalta tuotokselta laulaja Joutsenen kanssa tehdyistä levyistä.