Amos Rexin ensinäyttely keräsi lähes 270  000 kävijää – Museonjohtaja: Tappiot jäivät odotettua pienemmiksi

Helsingissä uuden Amos Rex -taidemuseon ensinäyttely keräsi 268  000 kävijää reilun neljän kuukauden aikana, museosta kerrotaan. Kävijämäärä ylitti kaikki odotukset.

–  Näin hurjaa suosiota emme osanneet ennakoida. Toivoimme tietysti, että ihmiset löytäisivät museoon, mutta emme millään osanneet odottaa, että meillä olisi ollut sellaisia jonoja päivästä toiseen, museonjohtaja Kai Kartio sanoo.

Japanilaisen teamLab-taiteilijakollektiivin Massless-näyttelyn ovet olivat sunnuntaina avoinna viimeistä päivää. Näyttelyn suosio on näkynyt useana päivänä pitkänä sisäänpyrkijöiden jonona Helsingin ydinkeskustassa. Museo kertoo Facebook-sivullaan, että jonoja museon näyttelyihin voi olla jatkossakin, mutta museo etsii ratkaisuja museovierailun sujuvoittamiseksi.

Museonjohtaja Kartio kertoo, että viime vuodelta museon budjetti jää tappiolliseksi noin 2,5 miljoonaa euroa, mikä on kuitenkin reilu puoli miljoonaa euroa ennakoitua vähemmän. Yksittäisen näyttelyn osalta rahamääriä ei kerrota sopimussyistä.

–  Taidemuseotoimintahan on sellaista, että tulosta on aika mahdotonta saada ihan plussan puolelle, Kartio sanoo.

Tappiollisuuteen vaikuttavat esimerkiksi museon kiinteät kulut, kuten henkilöstö ja kiinteistö.

Seuraavaksi esillä knalleistaan ja piipuistaan tunnettu maalari

Seuraava Amos Rexin näyttely aukeaa helmikuussa, jolloin museo esittelee piipuistaan ja knalleistaan tunnetun belgialaisen surrealistin Rene Magritten teoksia. Näyttely aukeaa yleisölle 8. helmikuuta. Maaliskuussa rinnalle aukeaa teoksissaan valoa ja liikettä yhdistelevän Studio Driftin näyttely.

–  Ensinäyttelyssä museoon sisään tullessa sitä astui kuin toiseen maailmaan, eli itse museon sisäarkkitehtuuria ei oikein pystynyt näkemään. Kevään näyttelyissä senkin näkeminen on mahdollista, Kartio lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.