Anders Roslund & Börge Hellström Kolme sekuntia

Suom. Sanna Manninen. WSOY 2011. 439 s.

Ruotsalaisen dekkarikaksikon Anders Roslundin ja Börge Hellströmin romaani Kolme sekuntia on saanut huomattavia ruotsalaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Kirja on rikosromaani, tarkemmin sanoen se on soluttautujajännäri.

Romaanin yksi tärkeä henkilö on Roslundin ja Hellströmin aiemmista kirjoista tuttu rikoskomisario Ewert Grens. Häntä ja useita muita keskeisiä henkilöitä enemmän tarina seuraa rikollistaustaista Piet Hoffmannia. Pietin varassa trilleri toimii tai ei toimi, kyse on hänen kiinnostavuudestaan.

Huumepiireissä käyttäjänä ja pikkurikollisena sekoillut Piet havaittiin ovelaksi, jopa nerokkaaksi tyypiksi. Pieni osa poliiseista on halukas käyttämään oikeita rikollisia soluttautujina, jotka toimivat alamaailmassa poliisin hyväksi. Virallisesti peitetoiminta on kielletty.

Tietyt henkilöt rikospoliisissa ovat rakentaneet Hoffmannille vuosikausia identiteettiä. Ewert Grens ei kuulu heihin. Hän vastustaa menetelmää. Hänen lähimmät kollegansa pimittävät häneltä asiaan liittyviä seikkoja. Grens osallistuu juttuun kuitenkin perusteellisesti.

Pietin avulla on tarkoitus murtaa Puolan mafia Ruotsin huumerikollisuudessa. Piet on jo päässyt sisälle itämafian huumehierarkiaan. Sekä mafia että poliisi haluavat hänet vankilaan. Vankiloissa käytetään paljon huumeita. Vapautuvat vangit maksavat huumevelkojaan työskentelemällä mafialle.

Pietin on tarkoitus vallata vankilan huumemarkkinat Puolan mafialle. Samalla hän saisi poliisin tarvitsemat tiedot ja todisteet itämafian kukistamiseksi.

Tarinan jännitys moninkertaistuu, jos lukija asettuu Pietin puolelle. Se ei ole vaikeata. Hänellä on ihana vaimo ja suloiset lapset. Perhe ei tiedä isän yhteyksistä poliisiin ja mafiaan. Piet elää moninkertaisessa valheessa ja kärsii siitä. Tämä herättää lukijan sympatian.

Poliisi ei ehkä voi suojella soluttautujaa, jos jotain menee pieleen. Jos Piet paljastuu mafialle vasikaksi, hänet surmataan välittömästi. Mies on yksin ja oman järkensä varassa.

Kolme sekuntia kiihtyy henkeäsalpaavan jännittäväksi selviytymisdraamaksi. Kirjan jälkisanoissa tekijöillä on sanottavaa tosi elämän vankiloista, huumevirroista näihin periaatteessa suljettuihin laitoksiin ja poliisin peitetoiminnan etiikasta.

Helena Miettinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.