Andersson, Seilonen, Kurenniemi, Donner – Sähkö-Shokki-ilta

Sähkö-Shokki-ilta järjestettiin perjantaina 9. helmikuuta 1968 Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä. Poikkitaiteellinen tapahtuma oli osa Eino Ruutsalon Valo ja liike -näyttelyä, jonka tarkoituksena oli kuivan museaalisuuden sijasta korostaa katsojan kokemuksellisuutta.

Illan äänitaiteesta vastasivat Otto Donner, Erkki Kureniemi, Kalevi Seilonen ja Claes Andersson. Idea oli yksinkertainen: Donner ja Kurenniemi soittivat tuolloin uudenkarheaa elektronimusiikkiaan, jonka tahtiin Seilonen ja Andersson lausuivat runojaan.

Varsinaisesta Sähkö-Shokki-illasta ei jäänyt tallennetta jäljelle. Nyt päivänvalon näkevä dokumentti on koottu konsertin harjoituksissa kaikulaitteena käytetystä kelanauhurin nauhoista.

Albumi on sanalla sanoen hillitön. Claes Anderssonin mumisee alkuun avantgardistisen soundcheckin, jota jälkeen ryhmä pääsee toden teolla vauhtiin. Tuhdin kaiun läpi lausutut runot, onomatopoeettiset äännähdykset ja futuristisen sähkömusiikin purkaukset kuulostavat jopa nykypäivän kuulijan korvaan kumouksellisilta. Enemmän tällaista toimintaa myös nykypäivän museoihin, kiitos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.