Andrea Camilleri - Törmäyskurssilla

Andrea Camilleri

Törmäyskurssilla

Suom. Helinä Kangas.
WSOY 2010. 227 s.
Italialaisen Andrea Camillerin Sisiliaan sijoittuvista rikoskirjoista on tehty mainio tv-sarja, josta on näytetty Suomessa jo useita jaksoja. Niinpä juuri ilmestyneen Törmäyskurssilla-kirjan tarinakin on tuttu tv:stä.

Merestä löytynyt miehen ruumis ja afrikkalaispojan kohtalo johdattaa komisario Montalbanon tällä kertaa häikäilemättömän rikollisuuden jäljille. Pohjois-Afrikasta tuodaan siirtolaisten ohella lapsia muun muassa kerjäläisiksi, pedofiilien uhreiksi tai elinkaupan takia. Montalbano ottaa sydämen asiakseen selvittää tapauksen.

Muuten äkkipikainen komisario on suivaantunut muun muassa poliitikkojen kähmintään. Eroanomuksen jättämistäkin hän on harkinnut. Työn touhussa irtisanoutuminen unohtuu.

Vakava paikka on myös Montalbanon kantatrattorian omistajan eläkkeelleejääminen. Onneksi uusi ruokapaikka löytyy ja komisario haltioituu merellisten antien edessä.

Sujuvasti kirjoitettu tarina tarjoaa Montalbano-faneille taattua herkkua. Viihdyttävät ja humoristiset elementit ovat sulassa sovussa vakavan rikollisuuden kanssa. Montalbanon alaisista erityisesti törmäilevä Catarella varastaa show'n moneen otteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.