Andy Warholin laaja näyttely Tampereelle

Poptaiteen ikonin Andy Warholin (1928–87) töistä on keväällä laaja näyttely Tampereella. Sara Hildénin taidemuseo tuo Suomeen yli 200 Andy Warholin teosta.

Näyttelykokonaisuus esittelee Warholin elämää, teoksia ja inspiraation lähteitä. Se valottaa myös amerikkalaista yhteiskuntaa taiteilijan taustalla: kulutuskulttuuria, tähtikultti-ilmiön syntymistä sekä politiikkaa.

Pääosa teoksista on peräisin Andy Warholin uran keskeisiltä vuosilta 1961–86. Mukana on tunnetuimpia töitä Campbellin säilykepurkista alkaen.

Kuvataiteen rinnalla näyttely kertoo Warholin kiinnostuksesta musiikkiin. Sen sijaan hänen elokuvatuotantonsa on esillä varsin suppeasti, lähinnä museon tilojen rajallisuuden vuoksi.

Näyttely toteutetaan italialaisten yhteistyökumppanien kanssa, ja sen pohjana on Pisan Palazzo Blussa esillä ollut näyttely. Teoksia on saatu lainaan muun muassa Andy Warhol Museumista Pittsburghista.

Andy Warhol – An American Story -näyttely avataan maaliskuussa. Edellinen laaja Warhol-näyttely Suomessa nähtiin Helsingin Taidehallissa 1990-luvun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.