Anemone, lilja, silkkiyritti - kukkam uotoilija Laura Väinölä valitsi jokaiselle Savonlinnan ensi kesän oopperalle nimikkokukan

Savonlinnan oopperajuhlat pukee ensi kesänä teoksensa kukkiin. Visuaalisesta ilmeestä vastaa kukka- ja kasvimuotoilijana tunnettu Laura Väinölä. Hän valitsi kullekin ohjelmiston oopperoista nimikkokukan, joka muotoilijan mukaan symboloi teoksen tarinaa ja tunnelmaa.

– Koko suunnitteluprosessi alkoi kuuntelemalla oopperoita ja tutustumalla kunkin teoksen juoneen. Tämän jälkeen tutkin eri kukkien merkityksiä ja yritin löytää kutakin oopperaa eniten kuvastavat kukat, Väinölä kertoo.

Esimerkiksi Rigoletto-oopperan tumman lila anemone ilmentää hylkäämistä ja odotusta, Lepakko-operetin keltainen lilja kertoo hilpeydestä ja vilpillisyydestä, Ryöstöä seraljista kuvaa vaalean lila törmäkukka, ja kesän uutuus Sevillan parturi veijaroi oranssina silkkiyrttinä.

Kukat näkyvät festivaalin markkinoinnissa sekä mahdollisuuksien mukaan muun muassa Olavinlinnassa käytettävissä materiaaleissa, kaupungin kukkaistutuksissa ja ensi-iltojen kukituksissa.

Jatkossa linnasta suunnittelee oman näkemyksensä joka vuosi eri taiteilija.

Väinölä on tehnyt kukka-asetelmia muun muassa mainoskuvauksiin, julkisiin tiloihin ja koteihin. Hänelle kasvit ovat lapsesta saakka kiehtonut, ihmeellinen maailma.

– Kasvit ja kukat ovat ajattomia. Kasveja pitää kunnioittaa ja ne määrittelevät tekemistä. Niitä ei voi myöskään käyttää miten vaan, on otettava huomioon esimerkiksi vuodenajat ja kestävyys.

Väinölä on Vuoden nuori muotoilija 2016. Hän aloitti helmikuun alussa työn art directorina Marimekossa.

Kuvassa Väinölän kukittama Olavinlinnan pienoismalli.

Savonlinnan oopperajuhlia vietetään 4.7.–3.8.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .