Anja Erämaja - Kuuluuko tämä teille

ANJA ERÄMAJA
Kuuluuko tämä teille
WSOY 2009, 72 s.
Kuuluuko tämä teille haastaa pohtimaan yksityisyyden ja yhteisyyden suhdetta. Anja Erämajan (s. 1963) toinen runoteos kuvaa postmodernin ajan pirstaleisia todellisuuksia, joiden keskellä yksilö elää vieraantumisen prosessissa.

Osastot on nimetty sukunimillä kerrostalon asuntojen mukaan, ja runojen puhujat vaihtuvat asukkaasta toiseen. Konkreettinen yhteisö toimii kehikkona voimistaen eristäytymisen ja yksinäisyyden kuvaamista.

Tyylikeinona Erämaja käyttää esikoisteoksestaan tuttua ironiaa ja arjen kääntymistä absurdiksi: "-- Mies työntää pakettia luukusta, työntää. Ei tule. Pelkään että mies soittaa ovikelloa. -- Minulla on pannulaput kyynärpäissä, kertakäyttölautaset rinnoilla, mies soittaa. -- Työnnän, hän vetää. Vihdoin, yhtäkkiä, paketti irtoaa, mies horjahtaa taaksepäin, rojahtaa lattialle. Eteisen lattialla on mies. --"

Erämaja kirjoittaa proosarunoa, tunne kehittyy puheryöpystä ja jankkaamisesta. Rakennusaineena ovat jopa luettelomaiset havainnot, joiden keskeltä lipsahtaa olennaisin. Tyylin sisäänrakennettu pirstaleisuus kytkeytyy teoksen teemoihin vahvistaen hienoa kokonaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.