Anna-Reetta Korhonen, Jukka Peltokoski, Miika Saukkonen - Paskaduunista barrikadille - prekariaatin julistus

ANNA-REETTA KORHONEN, JUKKA PELTOKOSKI, MIIKA SAUKKONEN
Paskaduunista barrikadille - prekariaatin julistus.
Like 2009, 156 s.
Ennen oli olemassa sekatyömies Salminen, joka hoiti rennon jätkämäisesti hommansa ja antoi pitkät herrojen metkuille. Hänellä oli ns. identiteetti tallella. Salminen oli työväenluokkaa, jolla oli omat tapansa ja etunsa eli luokkaintressinsä. Sosiologien mielestä nämä intressit erosivat myös selkeästi muiden yhteiskuntaluokkien tavoitteista.

Sekalaisia hommia, joihin liittyy kaikkia epäasioita kuten epävarmuutta, epäarvostusta ja epäitsenäisyyttä kutsutaan nykyään usein paskaduuneiksi. Nykyajan sekatyöläisellä ei ole omaa selkeää identiteettiä, mutta luokat ovat olemassa. Näin voimme Paskaduunista barrikadille -pamfletista lukea.

Prekariaatti on tällainen "uusi" luokka, joka voi toimia luokkatietoisesti ja kollektiivisesti luokkataistelun kautta. Pamfletin kirjoittajat haluavat yllyttää pätkätyöläisiä barrikadeille ja uudenlaiseen toimintaan.

Toiminnan subjekti on nyt projektityöläinen, joka haluaa työltään ja elämältään myös henkilökohtaista tyydytystä. Kritiikkiä saavat yritykset, perinteiset ammattiliitot ja ylipäätänsä kaikki yhteiskunnan instituutiot. Julistus on hengeltään anarkistinen.

Perustulon tasa-arvo

Kirjan tekijät väittävät, että yhä useampi kokee juuri nyt pakotettua köyhyyttä, epävarmuutta ja epäitsenäisyyttä. Tämä on varmaan totta, mutta tuoko uusi luokkataistelu ja kollektiivisen vastarinnan organisointi myös tavis-työntekijöille parempaa työelämää, tai leveämpää leipää taiteilijoille, jotka ovat kautta aikain olleet köyhää "luovaa luokkaa".

Kirjassa on annettu kokonaisvaltainen resepti, miten asiat pitäisi hoitaa, jotta parempi työelämä saavutettaisiin. Moniaineksisuus ei tarjoa lähtökohtaa syvälliselle analyysille, mutta koska kyseessä on pamfletti, ei tätä edellytetäkään.

Meneekö viesti perille jos vain "samanmieliset" saavat julistuksesta vahvistusta uskolleen?

Kirjassa käsitellään muun muassa perustuloa. Tämä osuus onkin sen parasta antia. Perustulon käyttöönottamisella parannettaisiinkin sekä prekariaatin että myös tavisten asemaa huomattavasti.

Kritiikkiä tarvitaan

Tämä ohut kirjanen kehottaa, neuvoo ja opastaa meitä ajattelemaan ja toimimaan uudessa yhteiskunnallisessa ja taloudellisessa tilanteessa. Kirjanen on helppolukuinen, mutta siinä esitetyt asiat eivät ole helppoja. Lukijalta vaaditaan kannanottoa.

Kaiken kaikkiaan Paskaduunista barrikadille on mielenkiintoinen, kriittinen ja asioita kärkevästi esittävä julistus omine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Se edustaa niin sanottua kriittistä näkökulmaa, joka on tervetullut lisä yksioikoiseen yhteiskunnallis-taloudelliseen keskusteluun.

Teos on julkaistu vuoden ikään ehtineessä Into-pamflettisarjassa, joka on onnistuneesti pureutunut ajankohtaisiin ilmiöihin.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston johtamisen professori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.