Anne Federley: Siivet (Moonstone Productions)

Jyväskyläläisen Anne Federleyn Siivet koostuu laulajan omista sävellyksistä kirjailija Anna-Maija Raittilan runoihin. Taustalla soittaa niin ikään vahvasti keskisuomalaista osaamista, Pekka Björninen (piano), Markus Lajunen (saksofoni ja huilu), Ilona Rimpilä (kontrabasso) ja Esko Turpeinen (rummut ja kitara).

Tunnelma luodaan jo ensimmäisessä kappaleessa Matka, jonka jälkeen se pysyy melko vakiona loppuun saakka. Kyse ei ole suuria massoja liikauttamaan pyrkivästä hitin metsästyksestä, vaan ennemmin levy pyrkii koskettamaan syvällisillä teksteillään ja kuulailla sävellyksillään.

Taidemusiikin leimakaan ei Federleyn ja bändin otteesta ole kaukana, mikäli termiä ei ymmärretä pyrkimykseksi jatkuvaksi yllättämiseen. Siivet on nimittäin harmoninen teos, matka hiljaiseen lumiseen maahan, jossa sama tunnelma säilyy alusta loppuun. Monipuolisuutta kaipaava jää odottamaan kontrasteja, mutta jos tästä sävystä pitää, kietoo se varmasti otteeseensa.

Raittilan runoissa käsitellään elämän ydinkysymyksiä, rakkautta, kuolemaa, läheisyyttä ja yksinäisyyttä. Bändi soittaa erittäin ammattimaisesti ja Federley laulaa kauniisti. Ainoastaan monipuolisuutta ja dynamiikkaa jää kaipaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.