Annika Eklund - Missä on mun Strömsö?

Warner

 

Annika Eklundin ensimmäisistä keikoista tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta; keikkailu alkoi jo varhaisessa teini-iässä. Laajempaan tietoisuuteen Eklund nousi vuonna 2001, jolloin hän sai Seinäjoella tangoprinsessan kruunun. Nyt julkaistu Missä on mun Strömsö? on vaasalaislähtöisen, nykyään pääkaupunkiseudulla asuvan Eklundin kuudes albumi.

Missä on mun Strömsö? sisältää iskelmää mukavin maustein. Levy on sekä menevän suoraviivainen että tunnelmallinen. Perinteisemmän iskelmän lisäksi levyltä löytyy monia muitakin sävyjä; esimerkiksi irkkupoljentoa, bossa novan rytmejä, bluesin henkeä ja ruotsalaismallista euroviisupoppia. Eklundin äänessä on voimaa, mutta myös empatiaa. Tulkinnassa on henkeä ja paloa.

Sanoituksissa varioidaan taitavasti iskelmien riimi- ja teemastandardeja. Uutta luovaa otetta löytyy riittävästi. On arjen tuokiokuvia ja henkilökohtaisuuden tuntua. Ilmassa on kaihoa ja kaipausta. Onni on etsinnässä ja löytyy ajoittain. Teksteissä palataan niin suloisiin kuin kipeämpiin muistoihin. Pysyvämpää onnea löytyy kodista ja lapsesta.

Missä on mun Strömsö? -levy on onnistunut kokonaisuus, joka ei jätä tyhjäksi.

Juhana Unkuri