Annika Sjögren - Ei liikahda lehtikään

ANNIKA SJÖGREN
Ei liikahda lehtikään
Like 2009, 284 s.
Kun itse rikos jää enemmän tai vähemmän taka-alalle ja yhteiskunnalliset tai perhe-elämään liittyvät asiat painottuvat enemmän, puhutaan tavallisesti pohjoismaisesta dekkarista. Annika Sjögrenin Ei liikahda lehtikään on siten tyypillinen tämän suuntauksen edustaja.

Tämäntyyppisen dekkarin voi tehdä hyvin tai huonosti. Sjögrenin teos on valitettavasti jälkimmäistä lajia. Psykologinen kuvaus toimii, samoin moni muukin asia. Esimerkiksi koulumaailman raadollisuus tulee esitettyä hyvin.

Kirja toimii, jos on toimiakseen, mutta romaanina. Itse rikos ja sen selvittäminen on kuitenkin jäänyt puolitiehen ja heikommin esitetyksi. Lisäksi loppuratkaisu on niin ontuva, että siinä katoaa loppukin uskottovuus. Dekkarissa tällainen ei oikein ole sallittua, vaikka melko kömpelöitäkin ratkaisuja pystyy tekemään, jos lukijan saa uskomaan asiaan. Nyt niin ei käy.

On jopa todennäköistä, että Sjögrenin seuraava teos on parempi. Sivukannessa kerrotaan, että teokselle on jatkoa. Se antaa luvan odottaa enemmän kuin mihin tämä kirja kykenee.

MARKO IKÄVALKO

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.