Ansu Kivekäs – Tuli perheen alla

Ei ole lapsella helppoa, kun vanhemmat ajattelemattomuuttaan tai tyhmyyttään antavat nimeksi Alfa-Romeo – siitäkin huolimatta, että isä omistaa autokaupan. Tämän tuntee nahoissaan Allu Ansu Kivekkään nuortenjännärissä Tuli perheen alla.

Alfa-Romeo eli Allu on terävä poika etenkin matematiikassa, mutta isän mielestä pitäisi olla vieläkin parempi. Hyvin nousukasmainen isä rähinöi jatkuvasti mukavan naapurin Jukkis Janatuisen kanssa, jota hän pitää roskasakkina. Allulle Jukkis ja hänen morsiamensa ovat hyviä kavereita, ja hän viihtyy heidän luonaan.

Allu viettää tylsää kesälomapäivää, mutta hetken kuluttua tylsyys ja rauhallisuus ovat tipotiessään. Janatuisen pihalle tunkeutuu harmaatukkainen vanha mies, jolla on pahat mielessä. Jukkis Janatuinen, jolle häämöttää kesähäät morsiamensa Ursulan kanssa ja odotettu perheenlisäys, huomaa menneisyytensä siirtyneen nykypäivään.

Janatuisen vaari Räjähde-Rundqvist on tullut maisemiin ja vaatimaan Jukkista tilille. Mukanaan hänellä on lemiläinen moottoripyöräjengi MC Red Potatoes.

Koko kulmakunta, Allu ja kaverinsa Jassu ja Otso, Allun isä ja monet muut, jopa Janatuisen koirat ovat pian mukana vaarallisessa tapahtumasarjassa.

Kivekäs on kirjoittanut monipuolisen nuortenjännärin, jossa ei kaunistella eikä kursailla. Hän kuvaa rohkeasti, miten paha ihminen voi olla. Tämä pahuus näkyy vahvana Uolevi Räjähde-Rundqvistin hahmossa. Ei haittaa, vaikka kysymyksessä on lapsenlapsi ja hänen elämänsä, kun ahneus ja pahuus saavat vallan.

Kirjassa liikutaan kiperistä ja vaarallisista tilanteesta toiseen. Niitä on ehkä liikakin, sillä lukijana tunsin pientä pitkästymistä. Vaikka kirjan juoni pysyy hyvin kasassa, loppuratkaisua saa odottaa liian pitkään. Pieni tiivistys olisi ollut paikallaan.

Kivekäs on taitava henkilökuvaaja ja lukijan on helppo hahmottaa kirjan persoonalliset henkilöt. Sadunomaisuutta kirjaan tuovat viisaat koirat, joilla on myös osuutensa onnellisessa lopussa.

Tuli perheen alla on nuortenjännäri, jossa on räiskettä ja pauketta mutta myös huumoria ja veijarimaista velmuilua, joka on mukavan tuttua Kivekkään aiemmista kirjoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.