Antti Jaatinen - Tupajumi

Antti Jaatinen
Tupajumi

Atena 2009, 211 s.
Hajamielinen rakennustutkija Antero Veriparta on hukkua toimistopapereihin. Tehtävä on rekisteröidä ympäristön muutoksia. Sen hän tekee sydämellä. Kotikylä on joutumassa moottoritielinjauksen alle. Maakunnan perinne tärveltyy arvokkaan rakennuskannan purkamisen ja muodistamisen paineissa.

Antti Jaatisen romaani on esitelmän-tarkka raportti EU:n hankerahojen tukemasta miljöömurroksesta. Mukaan liittyy siirtokarjalaisten sijoituspolitiikan rationalismi - silloisten ratkaisujen rakennuskulttuurille aiheuttamat karhunpalvelukset.

Päähenkilöä tuskastuttaa nykyinen elintasorakentaminen ja suurhallit. Ympäristön rumentuminen ja kulttuurinen mitätöityminen tekee Veriparran Quijote-elämästä jatkuvan migreenin, jota matka Karjalaan ei helpota. "Anteroa huvitti ajatus, ettei Läskilä oikeastaan poikennut suomalaisesta pilatusta kirkonkylästä".

Tehokkaasti kuvataan Veriparran saapumista omaan lapsuuskyläänsä silloin kun sitä ei äkkiä enää oikeastaan ole. Uusi "Berliinin muuri", jättisikala, hallitsee kylää. Veriparran suuttumuksen puhkeaminen luentotilaisuudessa ja konkreettinen hyökkäys sikalaa vastaan sen rakennustyömaalla ovat huolella tehdyn kirjan huipennuksia.

TEPPO KULMALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.