Antti Salminen: Lomonosovin moottori Kuvitus Johan L. Pii. Poesia 2014. 240 s.

Vuonna 1985 Italo Calvino luetteli kuusi ominaisuutta, joiden nojalla kirjallisuus voisi selvitä jälkiteollisen yhteiskunnan mukanaan tuomista muutoksista ja säilyttää merkityksensä vielä seuraavalla vuosituhannellakin.

Ominaisuudet, joista kullekin Calvino omisti oman ”muistionsa”, olivat keveys, nopeus, täsmällisyys, näkyvyys ja moninaisuus – kuudennesta, johdonmukaisuudesta, hän ei ehtinyt kirjoittaa ennen äkillistä menehtymistään. Kirjallisuudelle oli Calvinon mukaan ominaista irtautuminen maailman painosta, oivalluksen välähdys, kuvauksen tarkkuus ja visuaalisuus, sekä kyky koota todellisuuden runsaus lenkeiksi sanojen ketjuun.

Sellaisiksi ovat ajat sittemmin käyneet, ettei ole suinkaan varmaa, selviääkö kirjallisuus edes ensi viikkoon asti. Tällöin ovat filosofina, kirjallisuudentutkijana ja runoilijana kunnostautuneen Antti Salmisen Lomonosovin moottorin kaltaiset teokset kalliimpia kuin kaikki maailman kulta, öljy ja bioteknologia yhteensä.

Luonnehdinnan liioittelu on yksinomaan poeettista. Sen logiikka kumpuaa teoksesta itsestään, jossa on enemmän tai vähemmän täsmällinen tapahtumapaikka, tarkasti piirretty mutta hahmottomaksi jätetty henkilöiden joukko sekä luonnon ja kerronnan tuttujen lakien ulkopuolelle asettuva tapahtuma- ja mielleavaruus.

Osviitaksi teos antaa jäänteitä kirjallisuushistoriasta, syötteitä teknotieteiden uusimmista salaopeista ja repaleita kadonneesta kulttuuriperinnöstä.

Novaja Zemljan ydinkoesaarelle asettunut ja keinoelämänmuotoja jonkinlaisen nanoalkemian menetelmin luova tutkimusryhmä voisi hieman muunnellen olla tieteisromaanista peräisin. Kalmarinmetsästys elehtii niin Jules Vernen kuin Moby Dickin suuntaan. Pikkuisten, riettaiden ja tyystin vierasmielisten homonculien kuhnurirotu on yhtaikaa koominen ja pelottava luomus, kuin Marx-veljeksistä koostuva hattivattiarmeija.

Eikä teoksen maailma ole ainoa asia, jota voisi luonnehtia futuroregressiiviseksi koneistoksi: tarkka, aistivoimainen ja kaikista aivosammioista yhtä estottomasti juova kieli on yhtä kauniisti sijoiltaan kuin aikakin.

Näin Calvinon kuusi muistiota saavat kumppanikseen Salmisen kolmetoista proosafragmenteista koostuvaa ”kansiota”, joiden yhteinen ansio on lisätä Calvinon listaan kaksi uutta ominaisuutta: kohdallisuus ja arvoituksellisuus.

Lomonosovin moottori kertoo omasta ajastamme puhumatta siitä paljonkaan. Ja kun sen kerran käynnistää, kun teos alkaa myllätä orgaanisesta, koneellisesta ja henkisestä todellisuudesta oudonkaunista epäsyntyä, ei tästä ajastakaan jää paljon muuta jäljelle kuin höyhenenkevyet ja oudosti hohkavat luut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.