Antti Tuuri - Matkoilla Euroopassa

ANTTI TUURI

Matkoilla Euroopassa

Otava 2011. 222 s.

Antti Tuurin uusi matkakirja on miellyttävä kokoelma kertomuksia, joissa viime vuosien aikana taivalletaan eri kulkuneuvoilla pitkin maanosaamme Eurooppaa.

Hyvin usein matka johtaa meritse Saksaan ja junalla Sveitsin halki Italiaan. Minäkertoja on tottunut ja sivistynyt matkamies, joka tosin hänkään ei välty myöhästeleviltä lennoilta ties millä kentillä saati herkullisesti kuvatulta salkkuvarkaudelta Genèven rautatieasemalla.

Tuurin kirjat tuovat toisinaan mieleen monista sanomalehdistä tutun tanskalaisen Ferd'nand-sarjakuvahahmon, sen päähinepäisen miehen, joka joutuu hyvinkin monen kaltaisiin tilanteisiin. Ferd'nand voi olla lääkäri tai potilas, lentäjä tai lentomatkustaja, painija tai palkintotuomari, aina hän on se sama tuttu persoonansa.

Tuurilla taas esiintyy usein hiukan etäältä tarkkaileva saman oloinen minäkertoja, joka laukoo lakonisia, toisinaan sapekkaita huomioita ja tarvittaessa osoittautuu toimen mieheksi olipa hän sitten nykypohjalainen yrittäjä, 1600-luvun talonpoika tai kanadansuomalainen työmies. Tällä kertaa tapaammekin Tuurin aivan Tuurina itsenään, ja taas kuulostaa tutulta.

Turvallista matkaa

Pari kertaa tulee mieleen, olisiko näitä sattumuksia julkaistu, jos ne olisi kirjannut joku muu kuin nimekäs ja ansioitunut kirjailija. Kovin ihmeitä sujuvasti kirjoitetussa teoksessa ei tapahdu.

Herkullisia aterioita, hyvin valittuja hotelleja, taksikyytejä, leppoisaa, varakasta matkustamista seuduilla, jotka kypsään ikään ehtineelle kirjailijalle useimmiten ovat ennestään tuttuja. Kenties juuri tässä on tarinoiden viehätyskin, syvällisyyttä antavassa kertaamisessa.

Ehditään matkalla vakavampaakin asiaa pohtia, maailman muuttumista niistä ajoista, jolloin kirjoittaja koulupoikana asui kesätöissä Kölnissä. Kontaktiksi kotiin riitti tuolloin maisemapostikortti kuukaudessa, vastausta ei kotiväeltä tullut, eikä sähköpostista tiedetty.

Euron kritiikkiä

Talouselämää hyvin tunteva kirjoittaja suhtautuu melko skeptisesti Euroopan unioniin ja etenkin eurovaluuttaan tutkailtuaan tilannetta Euroopan unionin "kovassa ytimessä".

Jos väkisin yritetään säilyttää valuuttaa vakaana, pedataan talouslamaa:

"Suurin ilo eurosta on ollut, että Euroopassa matkustaessaan jokaisella rajalla ei ole tarvinnut miettiä vaihtokursseja, mutta pelkästään sen takia yhteisvaluuttaa tuskin kannattaa hampaat irvessä pitää yllä."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.