Archie Goodwin: Sodan lieskat

Sodan lieskat

Amerikkalainen Warren-kustantamo päätti vuonna 1965 kokeilla realistisen sotasarjakuvalehden julkaisua. Blazing Combat -lehti oli käsikirjoittaja Archie Goodwinin luomus; hän kirjoitti lähes jokaisen siinä julkaistun tarinan.

Lehti syntyi tilanteessa, jossa Yhdysvallat oli sotkemassa käsiään ja sieluaan yhä pahemmin Vietnamin sotaan. Sodan kauheudet antoivat aihetta monille kirjoille, elokuville, lauluille – ja toki myös sarjakuville.

Ajankohtaisen Vietnamin ohella Goodwin sijoitti tarinoitaan lähes kaikkiin sotiin, joihin Yhdysvallat oli historiassaan ottanut osaa. Ja niitähän riitti. Yksi tarina vie antiikin Kreikkaan, Thermopylain taisteluun, toinen puolestaan dystooppiseen ydinsodan jälkeiseen tulevaisuuteen.

Kuitenkin juuri Vietnam-tarinat koituivat lehdelle ongelmaksi, sillä jakelijat kieltäytyivät myymästä sodanvastaista lehteä. Blazing Combatista ilmestyikin vain neljä numeroa, joiden kaikki tarinat on koottu nyt suomennettuun niteeseen.

Goodwinin ansioksi on luettava, ettei hän kaunistellut sotaa. Tarinoiden sävy vaihtelee mustasta huumorista raadolliseen pessimismiin.

Keskipisteessä on yleensä yksilö, joka menettää sodassa joko henkensä tai ainakin illuusionsa. Oltiinpa sitten juoksuhaudoissa, panssarivaunussa tai hävittäjäkoneessa, ihmiselämiä uhrataan surutta.

Sodan lieskojen maailmankuva kiteytyy koko albumin viimeisessä ruudussa, jossa sotavangin ampunut Wehrmachtin sotilas perustelee tekoa itselleen: ”Minä vain seuraan käskyjä!”

Tarinoitaan kuvittamaan Goodwin värväsi puolijoukkueen verran piirtäjiä. Kaikki edustavat amerikkalaisen populaarisarjakuvan realistista, varsin persoonatonta tyyliä.

Nykylukijan silmin Sodan lieskat näyttää sangen vanhanaikaiselta, vaikka sen kuvaama todellisuus on yhä ajankohtainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.