Archie Goodwin & Frank Frazetta ym. - Shokki, Ellen Schreiber & Elisa Kwon - Verisukulaiset, Yuna Kagesaki - Karin

GOODWIN & FRAZETTA YM.
Shokki
Egmont 2009
1970-luvun kauhubuumi löysi suomalaiset lukijat Shokki-lehden myötä. Lehdessä julkaistiin Warren Companyn Creepy- ja Eerie-lehdistä tuttua materiaalia. Lehtiin palkattiin kirjoittajiksi ja piirtäjiksi aikansa huipputekijät, kuten Frank Frazetta, Joe Orlando, Al Williamson ja Alex Toth. Comics Code -sensuurilaki ei koskenut Warrenin julkaisuja, ja sisältö oli sen mukaista.

Kovakantinen Shokki-kokoelmakirja esittelee viisi ensimmäistä Creepy-lehden numeroa. Kirjaa komistaa Frank Frazettan käsin väritetty kansikuva. Lisäksi mukana on alkuperäisissä lehdissä olleet hölmöt mainokset. Kaikella sitä on nuorisoa jymäytettykin!

1960- ja 1970-luvuilla amerikkalainen ja italialainen elokuvateollisuus tehtaili kauhuelokuvia, joissa ylivoimaisesti suosituin aihe oli vampyyrit. Trendi näkyi sarjakuvissakin, mutta mukana hääri myös ihmissusia, muumioita ja kissaihmisiä. Uhrit ovat vähäpukeisia nuoria naisia, kuten lajityyppiin kuuluu. Lopussa lukija yllätetään kiepauttamalla tarinan asetelma ylösalaisin, ja paha kohtaa hirviömäisen loppunsa.

Kuuden sivun mittaiset tarinat ovat niin lyhyitä, ettei jännitteitä ehdi juurikaan syntyä, mutta alun pienen kankeuden ja päätoimittajan vaihdoksen jälkeen jutut alkavat rullata.

Kirjan karmivin tarina on Archie Goodwinin kirjoittama ja Reed Crandallin taiteilema Edgar Allan Poe -sarjakuvakuvasovitus Kielivä sydän. Novellina tarina löytyy muun muassa kokoelmasta Kootut kertomukset. Ehdottomasti hauskin tarina on Goodwinin ja Williamsonin Menestystarina. Se kertoo sarjakuvien ruutureunojen piirtäjästä, joka joutuu irtautumaan tekijätiimistään radikaalilla tavalla, kun hänen petoksensa on tullut ilmi.

ELLEN SCHREIBER & ELISA KWON
Verisukulaiset
Egmont 2009
Verisukulaiset on Ellen Schreiberin Vampire Kisses -vampyyriromaaninakin tunnettu goottiromanttinen mangasarja. Alkukielisen nimen mukaisesti tarinassa pussaillaan hanakasti.

Vampire Kisses on sukua Stephenie Meyerin Twilight -sarjalle. Vaikka tarina on kudottu vampyyriseikkailun muotoon, ilkeä vampyyrijengi vertautuu suoraan koulukiusaajiin. Vampyyrisuvun häijympi haara yrittää kähveltää isoäidin perintöveriampullit, joidenka sisältö auttaa nousemaan täysvampyyriksi.

Harmi, että juttu päättyy täydelliseen antikliimaksiin ja jättää ikävän maun paatuneimmallekin vampyyrimangan ystävälle.

YUNA KAGESAKI
Karin
Punainen jättiläinen 2009
Karinilla on se aika kuusta: hänen täytyy päästä ylimääräisestä verestä eroon. Toisin kuin muut vampyyrit, Karin ei juo verta, vaan luovuttaa sitä. Karinin luokalle tulee uusi poika, jonka perheellä on toistuvasti epäonnea. Epäonni on juuri se ominaisuus, joka saa Karinin veren kiehumaan yli äyräittensä. Seuraa verisiä yhteensattumia, törmäilyä ja noloja tilanteita.

Vaikka kyseessä onkin höttöinen vampyyrisarja, sen taustalla käsitellään todellisia ongelmia ja elävää elämää. Ehkäpä juuri siitä syystä sarjassa on imua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.