Arkkitehtuurin Finlandian voittaneiden rakennuksia on myös Jyväskylässä

Arkkitehtuurin ensimmäisen Finlandia-palkinnon tiistaina voittaneen Lahdelma & Mahlamäki -toimiston jälki näkyy myös Jyväskylässä. Toimisto on suunnitellut kaupunkiin neljä kohdetta: Normaalikoulun ala-asteen uudisrakennus (valmistui 2002), ylioppilastalon laajennus (2003), Keljon Citymarketin laajennus ja muokkaaminen (2010) sekä Cygnaeus-puiston asuinkerrostalot (osittain valmistuneet, arvioitu lopullinen valmistuminen 2016).

Finlandia-palkinto myönnettiin toimiston suunnittelemalle Varsovassa sijaitsevalle Puolan juutalaisten historialliselle museolle. Veistoksellista museota ja Jyväskylän arkisempia rakennuksia yhdistävät muutamat Lahdelma & Mahlamäen tuotannolle tyypilliset piirteet. Eräs tavaramerkki on julkisivujen tiheärytmisyys.

– Esimerkiksi Keljon Citymarketissa on satakunta värillistä pystelementtiä jakamassa julkisivua. Varsovan museossa on sama juttu: siellä kapeat lasielementit kiertävät koko talon, sanoo arkkitehtuuriin erikoistunut tietokirjailija ja valokuvaaja Jussi Jäppinen.

Rytmikästä julkisivun jakoa on käytetty myös esimerkiksi ylioppilastalon laajennusosassa, Opinkivessä. Samoin normaalikoulussa, jossa yliopiston puoleinen julkisivu koostuu tiheästä ruudukosta.

Myös valon ja ikkunoiden käyttö yhdistää juutalaismuseota ja Jyväskylän-taloja.

– Esimerkiksi Citymarket näyttää päivänvalossa aivan tavalliselta talolta, mutta illan pimennyttyä rakennus on kuin suuri lyhty. Sitä ei ole tavalliseen tapaan valaistu ulkopuolelta vaan valo tulee sisältäpäin läpinäkyvän elementin läpi. Samaa tekniikkaa on käytetty juutalaismuseossa, Jäppinen sanoo.

Lahdelma & Mahlamäen neljä toteutunutta Jyväskylän kohdetta ovat näkyvä osa jyväskyläläistä 2000-luvun arkkitehtuuria. Neljä rakennusta on jo tarpeeksi siihen, että Jäppinen uskaltaa nostaa Lahdelma & Mahlamäen tuotannon kolmanneksi kaupungin modernin rakennustaiteen historian merkkipaaluksi.

– Melkein voisi sanoa, että Alvar Aalto oli ensimmäinen, Arto Sipinen toinen ja Lahdelma & Malkamäki kolmas. Väliin mahtuu muiden suunnittelemia yksittäisiä, hyvin hienojakin rakennuksia, mutta näitä kolmea voisi pitää kiintopisteinä.

Lahdelma & Mahlamäen Jyväskylän-kohteista kaksi on arkkitehtuurikilpailujen voittoja: normaalikoulu ja ylioppilastalon laajennus. Citymarketin muutos ja laajennus oli tilaustyö Keskolta. Cygnaeus-puiston taloista puolestaan käytiin niin sanottu tontinluovutuskilpailu. Tontinluovutuskilpailuissa arkkitehti ja rakennuttaja tekevät yhteisen suunnitelman toteutuksesta. Tontti, suunnittelu ja rakentaminen myönnetään arvosteluraadin parhaaksi katsomalle ehdotukselle.

Lahdelma & Mahlamäen tuotantoa voisi olla Jyväskylässä enemmänkin, jos kilpailumenestys olisi ollut vieläkin suotuisampi. Toimisto sai kunniamaininnan 1990-luvulla Konserttisalin suunnittelukilpailussa, ja tänä vuonna ratkenneessa Kankaan entisen paperitehtaan asuntoaluekilpailussa Lahdelma & Mahlamäen ehdotus lunastettiin. Toimisto on osallistunut myös Matkakeskuksen, Huhtasuon koulun ja Mattilanniemen kampusalueen kutsukilpailuihin.

– Kun joku tekee hyvän suunnitelman, joka erottuu ja joka toteutetaan, niin siitä usein alkaa positiivinen kierre. Sipinen ja Aalto ovat esimerkkejä tällaisesta, että edelliset työt kannnattelevat myös seuraavia. Toki perusedellytys on, että suunnittelun laatu on korkea – ja se, että toteuttaminen on kohtuullisen taloudellista, Jäppinen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .