Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalilla on luvassa kapinointia moneen lähtöön – "Se voi olla hyvin monimuotoista ja hienovireistä"

Pohjoismaista elokuvaa nähdään tänä syksynä Ilokivessä ja Aalto-salissa. Ohjelma liikkuu Peppi Pitkätossusta Arvottomiin.

Mika Kaurismäen elokuva Arvottomat singahti Mikko Järvisen mieleen heti sen jälkeen, kun hän oli vastannut ”kyllä” Arktisen Upeeta -festivaalille (AU).

– Kaurismäen ensimmäinen pitkä leffa on suomalaisen kapinan merkkiteos. Ajattelin, että kapinateemalla mennään tänä vuonna, tapahtuman uusi vastaava tuottaja Keski-Suomen elokuvakeskuksesta kiteyttää.

Kapinaa on luvassa moneen lähtöön lokakuun lopulla, jolloin pohjoismaista elokuvaa esittelevä festivaali järjestetään Jyväskylässä 19. kerran.

Selkeän teeman lisäksi muitakin uudistuksia on: elokuvia näytetään Ilokiven lisäksi yhtenä päivänä keskellä kaupunkia.

– Aalto-sali on klassisella tavalla kaunis ja juhlava paikka, ja se tuo kiinnostavan kontrastin elokuvien teemaan, Järvinen sanoo.

Aalto-salissa nähdään muun ohjelman ohella uusia, isojen tuotantojen elokuvia festivaalin päätöspäivänä perjantaina.

Maanantaista torstaihin elokuvia esitetään yliopiston kampuksella, peruskorjatussa Ilokivessä, joka Järvisen mukaan on ”älyttömän hyvä paikka”. Sen kävijäjoukko on perinteisesti painottunut opiskelijoihin, ja Aalto-salilla sekä ohjelmistovalinnoilla yritetään saada myös lisää varttunutta väkeä ja lapsia festivaalille.

Millaista on pohjoismaisen elokuvan kapina?

– Se voi olla hyvin monimuotoista ja hienovireistä, esimerkiksi normeihin sopeutumattomuutta. Koko ajan ei tarvitse olla nyrkit kohti taivasta ja huutaa megafoniin, Järvinen sanoo.

Ohjelmistovalinta alkoi helpolla kriteerillä: harkintaan lähti vain elokuvia, joista tuottaja itse piti.

– Sitten mietin, puhutteleeko leffa muitakin kuin minua.

Tuloksena on 16 pitkää ja kolme lyhyttä elokuvaa: dokumentteja, fiktioita, ihmisläheistä ja ”rajua tavaraa”. Skaala on Peppi Pitkätossusta aikuisten klassikoihin, isoihin uutuuksiin ja pienen budjetin indie-elokuviin.

Mukana on esimerkiksi Winter Brothers (2017), joka on Islannin ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi, sekä Cannesin elokuvajuhlilla palkittu ruotsalais-tanskalainen Raja (2018).

Muita Järvisen tärppejä ovat ensi-illan saava jyväskyläläisen ”DIY-elokuvan uusi uljas saavutus”, mykkä mustavalkofilmi Kortepohjassa tapahtuu rikoksia, Astrid Lindgrenin kasvutarinaa avaava Nuori Astrid ja kotimainen burleskielokuva Full of Love – Pakomatka pakastimesta, johon liittyy myös oheisohjelmana live-burleskia.

Arvottomat, Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä sekä Il Capitano nähdään 35-millisinä filmikopioina.

Järvinen on koonnut festivaalin pakettia yhdessä avustavan tuottajan Minna Lehtolan kanssa. Ohjaajia ja näyttelijöitä vierailee muutaman elokuvan yhteydessä. Koululaisryhmille on oma ohjelmistonsa.

– Joidenkin tutkimusten mukaan nuorten kiinnostus elokuvaa kohtaan on laskemassa, joten elokuvakasvatuksen aspekti kulkee mukana.

Kapina-teemaan löytyi sopivia elokuvia kaikista pohjoismaista. Runsaudenpulaakin oli.

– Elokuvantekijät ottivat yhteyttä, pääsisikö festarille. Siinä vaiheessa jouduin kuitenkin jo sanomaan, että täynnä on.

Signaali oli Järvisen mukaan kuitenkin hyvä: AU tunnetaan sekä Suomessa että ulkomailla. Seuraavalle festarille jää pesämunaa.

Mikko Järvinen ei ole ensi kertaa kapinaelokuvan kyydissä. Hän on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut paikallisesta punk-skenestä kertovan Jyväskylän meininki -dokumentin, joka kuvaa punkin historiaa ja kapinaa auktoriteetteja vastaan.

– Motiivit olivat muut kuin elokuvalliset. Se on dokumentti kulttuurista, jonka parissa itse kasvoin.

Järvisen mielestä elokuva on taidemuodoista kiinnostavin monipuolisuutensa vuoksi. Hän kuvailee elokuvamakuaan ”laajaksi”.

– Terminatorista Kieslowskiin, hän nauraa.

Arktisen Upeeta 22.–26.10. Jyväskylässä. Uusitut verkkosivut löytyvät täältä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .