Arktisen Upeeta -festivaalin järjestäjä vaihtuu – Keski-Suomen elokuvakeskus ottaa vetovastuun

Arktisen Upeeta -festivaalia (AU) alusta asti, vuodesta 1999 järjestänyt Nordic Glory Festival ry lakkautetaan tämänvuotisen festivaalin jälkeen. Jo tänä vuonna ja jatkossa järjestämisestä vastaa Keski-Suomen elokuvakeskus (KSEK).

– Yhdistyksen on ollut aika työlästä hoitaa festivaalia, jossa resurssit ovat pienet ja työmäärä iso. Tuottajilla on ollut melko yksinäistä puurtamista, Nordic Glory Festivalin hallituksen puheenjohtaja Anniina Hartikainen sanoo.

Vetovastuun siirtämisestä KSEK:lle on hänen mukaansa puhuttu pitkään. Yhteistyötä on tehty vuosia.

– Elokuvakeskuksessa festivaalia voidaan hoitaa pitkäjänteisemmin. Ratkaisu oli luonteva, ja nyt tuntuu tosi hyvältä.

Pohjoismaista elokuvaa esittävän AU:n katsojamäärä on vaihdellut tällä vuosikymmenellä tuhannen molemmin puolin. Festivaali ei ole tuottanut tappiota, Hartikainen kertoo.

Anniina Hartikainen sekä Keski-Suomen elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Kaisu Tapaninen uskovat AU:n tulevaisuuteen.

– Ilman muuta. Laadukasta pohjoismaista elokuvaa tuodaan Suomeen vähän. Arktisessa voimme esittää yleisölle helmiä, Tapaninen sanoo.

Tapahtumaa on pyöritetty lähinnä avustuksilla ja lipputuloilla. Kun julkinen rahoitus vähenee, joutuvat pienet festivaalit entistä tiukemmalle, Tapaninen myöntää.

– Festivaalien on löydettävä yleisönsä ja tasapaino sisällön, talouden ja katsojien välillä.

Tapaninen uskoo yleisökasvatukseen.

– Pitää rakentaa mielikuvaa siitä, mitä festari on, ja voittaa yleisön luottamus laadulla.

AU:ssa oli näytösten lisäksi pitkään myös kilpasarjoja. Ne jäivät pois muutama vuosi sitten.

– Kilpasarjat ovat jatkossa mahdollisia, mutta vaatisivat enemmän tuotantoresursseja, AU:ssa aikanaan tuottajana ollut Tapaninen toteaa.

Festivaalin ajankohta siirrettiin tänä vuonna juurilleen eli alkuvuodesta loppuvuoteen. Syyt liittyivät osin rahoituspäätöksiin, mutta myös siihen, että ”syksy on elokuvien katselun kulta-aikaa”.

22.–26.10. järjestettävän Arktisen Upeen elokuvia esitetään pääosin Ilokivessä, mutta yhtenä päivänä myös Aalto-salissa.

– Toivottavasti Aalto-sali tuo tapahtumalle näkyvyyttä ja uusia katsojia, Tapaninen sanoo.

Keski-Suomen elokuvakeskus on vuonna 2000 perustettu, yhdistyspohjalta toimiva järjestö. Se pyörittää Ilokivessä elokuvasarjoja yhdessä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kanssa sekä kunnissa kiertävää Kino Metsoa, lasten Minikinoa ja varttuneille suunnattua Kino Hopeaa.

KSEK järjestää myös erilaisia elokuvatapahtumia sekä festivaaleista Arktisen Upeeta ja Viitasaaren elokuvaviikkoa.

Elokuvakeskuksen uusimpia projekteja AU:n lisäksi on kaupunkikuvaa elävöittävä Tuokaa tuoli -tapahtumasarja. Kulttuuritalo Villa Ranassa KSEK on yhtenä toimijana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .