Arn - temppeliritari

Dvd-uutuus Arn - temppeliritari on tehty pohjoismaalaisittain todella suurella rahalla, noin 25 miljoonalla dollarilla. Se näkyy, mikä on hieno juttu. Mutta se ei tunnu, mikä on huono juttu. Elokuva perustuu kirjailija Jan Guilloun Ristiretki-sarjan aloitukseen.

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Elokuva ei ala lupaavasti. Kertojaääni selostaa historiallisia tapahtumia ja taustaa loputtomiin. Rautalankaa vääntävä kertoja on lähes aina laiskan käsikirjoittajan keppihevonen, niin tälläkin kertaa.

Ruotsalaisen aatelissuvun poika Arn Magnusson ( Joakim Nätterqvist) syntyy ja kasvaa levottomina aikoina. Arnin rakastettu Cecilia ( Sofia Helin) teljetään nunnaluostariin ja Arn lähetetään Pyhälle maalle kristittyjen ja muslimien väliseen sotaan. Kyse on historiallisesta seikkailuelokuvasta, jossa on hyvin vahva romanttinen sävy. Kuulostaa laatuviihteeltä ja paikoitellen onkin.

Näyttävyydestä ei ole pulaa. Arn - temppeliritari joutuu taistelemaan Hollywoodia vastaan eikä ulkoisilta puitteiltaan juurikaan amerikkalaisille häviä.

Arnin tarina ei pääty tähän

Samaa ei voi sanoa viihdyttävyydestä. Reilusti yli kahden tunnin pituudessa on puoli tuntia liikaa. Ikään kuin ohjaaja Peter Flinth olisi halunnut välttää rehtiä viihdyttävyyttä historiallisen uskottavuuden kustannuksella.

Tekijät kuitenkin uskovat tarinaansa. Jatkoa on tulossa vielä tämän vuoden aikana. Tällä kertaa voisivat kuitenkin yrittää olla vähän rennompia. On myös hyvä muistaa, että jos elokuvalla ei ole mitään syytä kestää yli kahta tuntia, sen ei pitäisi kestää yli kahta tuntia. Arnilla ei tuollaista syytä ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.