Arne Dahl - Juhannusyön uni

ARNE DAHL
Juhannusyön uni
Suom. Kari Koski.
Otava 2009, 398 s.


Arne Da
hl (s. 1963) on mestarismies koukuttamaan lukijoita. Tämä tulee taas koettua miehen uusimman Juhannusyön uni -trillerin kohdalla.

Dahlin mainiot kirjat kertovat Ruotsin rikospoliisin A-ryhmästä, jonka tehtävä on torjua kansainvälistä väkivaltarikollisuutta. Sarjan kuudes suomennos alkaa tosi-tv-ohjelmia tuottavan Herkkutelevision pomon murhalla.

Tapahtumat saavat oudon piirteen, kun murhista epäillyt väittävät, että joku toinen on ehtinyt tehdä surmat ennen heitä. Tästä tuleekin visainen juttu A-ryhmälle.

Dahlin tyylille on ominaista henkilökuvauksen monipuolisuus. Esimerkiksi poliisien siviilielämää kuvataan laajasti. Poliisit eivät ole näin pelkästään virkatehtäviensä kanssa painiskelevia etäisiä viranomaisia.

Kiintoisa hahmo on A-ryhmän uusi jäsen Jon Anderson. Anderson on homo, joka on uransa aikana kokenut kiusaamista ja suoranaista vainoakin kollegoidensa taholta. Nyt hän joutuu vakavan hyökkäyksen kohteeksi.

Dahl ei ole yksiniittinen jännityskirjailija, vaan hän pyrkii monipolviseen, jopa kaunokirjalliseen kerrontaan. Joskus sellainen tyyli tuntuu rasittavalta, mutta Dahlin käsissä syntyy maittavaa jälkeä.

Dahl mainitsee lempikirjailijakseen Shakespearen. Tämä näkyy jo kirjan nimessä, joka on peräisin Shakespearen samannimisestä näytelmästä. Tuon mainion komedian kiintoisin hahmo on Puck, joka aiheuttaa kesäyössä hämminkiä tempuillaan muun muassa rakastavaisille.

Dahlin kirjassa murhien ratkaisu alkaa aueta villin ja ennakoimattoman Puckin hahmon kautta. Viihdyttävyyden lisäksi Juhannusyön uni on vielä sivistävääkin rikoskirjallisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.