Ars Jok' Vars - Jämsän Jokivarren koulukeskus

ARS JOK' VARS

Jämsän Jokivarren koulukeskuksessa
31.7.2011 saakka.
Jämsässä 17. kertaa järjestetty Ars Jok' Vars -näyttely täyttää koulun salit ja käytävät. Paino on esittävissä maalauksissa. Erityisen iloisesti yllättävät leikkisät veistokset.

Kesäiset maisemat ja luonto ovat vallanneet Ars Jok' Varren niin, ettei kaupunkikuvia juuri löydy. Luonnosta voi kuitenkin ammentaa monella tavalla. Pirjo Kuulusan Majakat tuo luontoon jälkiä ihmisestä. Sinivalkoinen maalaus on kuin kiinalaista posliinia, ja koko maisema on luotu muutamalla taidokkaalla viivalla. Lapin luontoa kuvaavan Sari Linna-Syväsen paperikollaasien tekniikka kiinnittää huomion. Revontulien värejä hehkuvat teokset ovat kuin pikkutarkkoja tilkkutäkkejä.

Humoristinen suhde kuvattaviin korostuu maaseutumaalauksissa. Raili Rannikon maalauksissa seikkailevat pienviljelijän lapset milloin kalastamassa, milloin 4H-kerhossa. Saara Hautalan lehmä on syönyt suuren, punaisen kukan. Maaseutukuvien toista ääripäätä ovat Hannele Rajalan herkän vihjaavat maalaukset, joiden siveltimenvedot ovat kuin meditointia.

Huumori näkyy myös veistoksissa. Maila Malm on valanut pronssista pieniä nukkeja, jotka tuntuvat tyytyväisiltä arvonnousustaan leikkikaluista ikuistetuiksi patsaiksi. Malm on tehnyt päinvastoin - muuttanut kovaa pehmeäksi - rakentamalla maitotonkkia farkkukankaasta.

Käsityön ja kuvanveiston rajalla on myös Sirpa Kemppainen, jonka teokset ovat syntyneet napeista ja ompelulangasta. Rihmankiertämät-teoskaksikon verkkoihin sotkeutuneet ihmishahmot näyttävät silkkiperhosen toukilta, jotka kutovat ympärilleen kotelon. Suojamuurit muutoksen keskellä tekisivät ihmisellekin hyvää.

Yllättäen näyttelystä löytyy myös muutamia Japanin tsunamin ja ydinonnettomuuden kaltaisia aiheita. Ahdistus on ajankohtaista, ja purkautuu hyökyaaltoina, geiger-mittauksina ja sienipilvinä. Tällaisten kuvien läsnäolo muuttaa tavan katsoa ympärille ripustettuja kurkia, oravia ja karhuja. Luonnon nykytila näyttäytyy väliaikaisena eikä lainkaan itsestään selvänä.

Suomen ulkopuolelta inspiraationsa hakeneen Risto Ilmosen Las Palmas -sarja tarjoaa luonnon vastapainoksi kaupunkia. Ilmosen geometrisissa maalauksissa kaupungista on tullut kaksiulotteinen lavaste. Ilmonen osaa välittää näkemänsä puhtaasti katsojalle.

Eri tavalla näkeminen onkin tärkeintä, mitä taiteilija voi tällaisessa suuressa näyttelyssä tarjota. Yleisö on helposti sen verran raakaa, että kävelee ohi, ellei teos ensivilkaisulla pysäytä. Toisaalta tässä on myös suuren näyttelyn armo: ihmiset kun tuntuvat pysähtyvän kukin hyvin erilaisten teosten eteen.

Ars Jok' Vars Jämsän Jokivarren koulukeskuksessa (Kelhänkatu 8, Jämsä) 31.7. saakka. Näyttely on avoinna päivittäin klo 12-18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.