Arvio: Anja Santalan 80-vuotisnäyttely galleria Beckerissä - Aurinko on osa tarinaa

Naivismia määriteltäessä puhutaan usein itseoppineisuudesta, lapsenomaisuudesta, unesta ja fantasiasta. Teokset ovat koristeellisia, humoristisia, optimistisia ja runsaita. Perspektiivi ja mittasuhteet heittelehtivät, värit ovat kirkkaita ja hahmot selkeästi rajattuja.

Aiheiden perustana on usein tarina, joka kumpuaa tekijän omista kokemuksista ja muistoista. Myös lähipiirin kertomukset ja kommellukset, paikallishistoria ja maailman tapahtumat voivat toimia lähtökohtina.

Jyväskyläläisen taidemaalarin Anja Santalan tuotanto istuu hyvin naivismin määritelmiin. Hän on itseoppinut ja aloittanut taiteilijana muun työn ohessa. Santalan teoksissa on aina läsnä ihminen, ja aika usein taiteilija itse. Mennyttä muistava ja arvostava, mutta tulevaisuuteen suuntaava katsanto huokuu teosten kertomuksista.

Kuten naivismissa yleensäkään, ei Santalan maalauksissa voi muotoa erottaa sisällöstä. Kömpelö esittäminen on osa tarinaa. Selkeät ja kirkkaat värit ovat osa tarinaa. Iloisuus ja huolettomuus on osa tarinaa. Ainainen auringonpaiste on osa tarinaa, vaikka tarinassa sataisikin kaatamalla.

Galleria Beckerin näyttelyssä Anja Santala juhlistaa kahdeksankymppisiään yhtä energisenä ja aikaansaavana kuin kymmenennen vuotta sitten seitsenkymppisiään Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä. Itse asiassa hän on edelleen yhtä energinen kuin ensimmäisessä näkemässäni yksityisnäyttelyssään Keski-Suomen museossa 1996.

Beckerissä esillä olevat neljäkymmentä maalausta ovat kaikki vuosilta 2015 ja 2016. Lisäksi on muutama koristeelliseksi somistettu katuharja liitteenä maalaukseen Katuharjataiteilijan aika pienet siivet jossa Santala kuvaa osallistumistaan Jyväskylän rintamaveteraaneille kohdistettuun katuharjaprojektiin. Myös kivienmaalausharrastus on esillä sekä maalauksena että maalattuina kivinä.

Näyttelyn ripustus on laveahkosti aiheenmukaisesti ryhmiteltyä. Näyttelyn maalaukset ovat kaikki suurin piirtein samankokoisia, joten rytmitystä on haettu lähinnä teosten välisillä etäisyyksillä. Muutama teoskokonaisuus on oivaltavasti sijoitettu ahtaan nurkan ympärille.

Teosryhmistä positiivista huomiota herättääkin juuri takahuoneen päällekkäin ripustetut kehyksettömät maalaukset.

Vaikka Santalan näyttely on hyvin samanlainen kuin hänen aikaisemmatkin näyttelynsä, se ei kyllästytä eikä jätä välinpitämättömäksi. Maalaukset ovat tarinoita ja tarinoina loistavasti kerrottuja. Ne ovat yhtä aikaa henkilökohtaisia ja yleisiä.

Olin lukenut ennen näyttelyä Santalan kertomuksen maalauksen Rouva teillä ei ole uimapukua taustoista. Maalauksen näkeminen vain lisäsi kikattuttavaa mielikuvaa itse tapahtumasta.

Anja Santala on suunnitellut olevansa paikalla näyttelyssään lähes joka päivänä. Tämä tarjous kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen. Vaikka teosnimet antavat jo hyvin osviittaa maalauksen taustoista, tekijän itsensä hyvällä supliikilla kertomat tarinat tuovat uuden kerroksen kaikkeen näyttelyssä nähtyyn. Ne antavat avaimet maailmaan, jossa muistot kohtaavat nykyisyyden naivistisella tarkkuudella.

Galleria Becker (Seminaarinkatu 28) on avoinna ti–pe 12–17, la 12–15, su 12–16.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .