Arvio: Bändielokuva henkeen ja vereen

Elokuva Apulannasta koskettaa, mutta kärsii syvyyden puutteesta.

Teit meistä kauniin

Arvio: 3/5

Tositarinaan perustuva elokuva on vaikea laji. Iso nimi, kuten Mannerheim, Sibelius tai Hurriganes kun ei vielä takaa, että aiheesta saa hyvän elokuvan. Todellisuus ei aina taivu tarua ihmeellisemmäksi.

Teit meistä kauniin on elokuva Apulanta-yhtyeen alkutaipaleesta. Se kuvaa, kuinka yhtye sai alkunsa Heinolassa 1990-luvun alussa ja löi itsensä läpi muutamassa vuodessa, vaikka alussa rahaa ei meinannut löytyä edes soittimiin, eikä soittotaitokaan ollut päätähuimaava. Näistä asetelmista syntyy ohjaaja Tuukka Temosen johdolla kasvutarina tekemisen ilosta ja palosta, esteiden ja pettymysten voittamisesta, ystävyydestä ja meret ylittävästä rakkaudesta.

Samalla Temonen liittää Apulannan osaksi isompaa tarinaa 1990-luvun lamasta, mikä on omiaan vahvistamaan sukupolvikokemusta. Nyt kaivetaan esiin farkkutakit ja muistellaan Skopin kaatumista.

Näyttelijät Tatu Sinisalo, Teppo Manner, Iiro Panula ja Roope Salminen ovat hämmästyttävän samannäköisiä kuin Toni Wirtanen, Sipe Santapukki, Tuukka Temonen ja Antti Lautala. Näyttelijät ovat löytäneet myös olemukseensa esikuviensa tunnistettavia piirteitä. Erityisesti Panula tekee yhtä aikaa rikkaan ja vähäeleisen roolin Tuukkana.

Teit meistä kauniin on henkeen ja vereen bändielokuva siinä mielessä, että kaikista yhtyeen jäsenistä ja heidän perheistään yritetään kertoa jotakin. Yllättävintä on, kuinka suureksi Tuukka Temonen on kasvattanut oman hahmonsa. Yhtyeen ensiaskelten rinnalla seurataan alusta asti, kuinka Tuukka, kapinallinen rähisijä, ottaa yhteen maailman kanssa. Paljon vähemmän saamme tietää vaikka siitä, mitä hiljainen Sipe miettii tai mikä piinkovaa punkkari Anttia ajaa.

Tärkeimmässä elokuva kuitenkin osuu maaliin: se ei tee nuorista muusikoista ylistävää sankaritarinaa.

Elokuva kiinnostaa varmasti Apulannan faneja, mutta toimisiko se itsenäisenä tarinana nuorista, jotka perustavat bändin päijäthämäläisessä kaupungissa vuonna 1991?

Teit meistä kauniin on sympaattinen, hauska ja koskettavakin. Draamaelokuvana se kärsii päähenkilön puutteesta, sisäisen maailman pintapuolisuudesta ja enteitä maalaavasta juonenkuljetuksesta. Elokuvan taika on siinä, että se kertoo Apulannasta. Se pukee kuviksi tarinan yhtyeestä, jonka läpimurto vaati poikkeuksellista sinnikkyyttä.

Uusimmat

Kulttuuri

Nyt niitä taas saa: käytettyjä Arabian ja Iittalan astioita tarjolla Palokan Iittala Outletissa – suosittu kierrätyskonsepti sai jatkoa

Jyväskylän taidemuseoon pääsee viikonloppuna ilmaiseksi

Säihke-konserttisarja soi tällä viikolla Siltasalissa ja suorana verkossa

Harvinainen Oopperan kummitus on ensi kauden suursatsaus – Jyväskylän kaupunginteatteri julkisti syksyn ohjelmistonsa

Ranskalainen mykkäimprokomedia Decibel! vierailee Jyväskylässä perjantaina

Nyt riitti "salonkikasvatus" – Mahdoton tuli mahdolliseksi Jyväskylässä 1863: naisten kouluttautuminen

Toisin kuin moni ajattelee, Minna Canth ei pukeutunut mustaan – tietokirjailija Terhi Laitinen pukee ylleen Minnan puvun ja alkaa etsiä hänestä perimätietoa

Tällaista Minna Canth -näytelmää ei ole ennen teatterilavoilla nähty – ohjaajakin arvelee, että Jyväskylässä esitettävä teos voi ärsyttää katsojia

Kirja-arvio: Minna Canthin vähemmän tunnetuissa novelleissa selvitetään, mistä ihmisten halu elää kumpuaa

Nuorille Canth oli tantti muiden joukossa – Ylioppilasteatterilaiset vastustivat Minna Canthin patsaan tuomista Jyväskylän kirkkopuistoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.