Arvio: Clutch Helsingissä - Ajatonta ryminää täydelle salille

Clutch

The Circuksessa Helsingissä 10.8.2016

Siinä vaiheessa, kun rockbändi täyttää 25 vuotta, löytyvät uran tähtihetket usein menneisyydestä. Yhdysvaltalainen Clutch on kuitenkin poikkeus. Bändin tuoreimmat levytykset, 2013 ilmestynyt Earth Rocker ja viime syksynä tullut Psychic Warfare lukeutuvat sen parhaimpiin, eikä levymyyntikään ole sakannut streamauskulttuuriin paineessa.

Psychic Warfare debytoi Yhdysvaltain albumilistan sijalla 11, mikä on yhtyeen uran paras listasijoitus kotimaassaan. Samaan aikaan ahkera kiertäminen on tuottanut tulosta keikkapaikkojen muuttuessa kiertue kiertueelta isommiksi.

Laulaja-kitaristi Neil Fallon, kitaristi Tim Sult, basisti Dan Maines ja rumpali Jan-Paul Gaster perustivat yhtyeen vuonna 1991. Yläasteiästä toisensa tuntenut kokoonpano on pysynyt siitä saakka samana.

Tämä näkyi ja kuului lähes loppuunmyydyssä The Circuksessa: nelikko pisti yleisön lahkeet lepattamaan lähes telepaattisesti kulkeneella sykkeellä.

Väkevä bändi

Clutchin rhythm’n’blues-vaikutteinen, vahvasti riffipohjainen raskas rock on aina kiertänyt päivän musiikkitrendit kaukaa. Siitä huolimatta, tai oikeammin sen takia, yhtyeen säveltaide on genressään niin ainutkertaista. Clutch kelpaa yhtä lailla hevareille kuin rouhean rockin ja bluesin ystäville.

Clutch on keikalla väkevä bändi. Ulkomusiikillista vöyhötystä se ei harrasta: Tim Sult riffitteli The Circuksessa lavan vasemmassa reunassa lähes suolapatsaana, katse kitaraan luotuna. Toisella puolella alataajuuksia komensi myös vähäeleisesti liikkunut Dan Maines.

Bändin rytmi-iloittelun sydän oli Jean-Paul Gaster, jonka soitossa yhdistyivät John Bonham -vainaan lujalyöntisyys ja big band -vaikutteinen svengaava lennokkuus.

Suurin vastuu show’sta oli kuitenkin karismaattisen Neil Fallonin harteilla. Jylhä-ääninen solisti julisti sanomaansa kuin maaninen maallikkosaarnaaja. Usein klassisesta science fiction -kirjallisuudesta sanoituksiaan ammentaneen Fallonin esiintymisessä ei ollut ripaustakaan kurkku lahkeessa suoritetusta machoilusta, mutta silti oli selvää, kuka oli illan kukko ja kuningas.

Isoimmassa roolissa keikkasetissä olivat kahden viimeisimmän albumin raidat, lisäksi kuultiin yllättäviäkin näytteitä Clutchin alkuaikojen tuotannosta. Näin myös pitkän linjan fanit pidettiin tyytyväisenä.

Yleisö olisi huolinut lisääkin

Illan ainoaksi miinukseksi laskettakoon setin lyhyys. Keikka oli encoreineen ohi puolessatoista tunnissa. Innokkaasti mukana elänyt yleisö olisi varmasti huolinut lisääkin.

Clutch esiintyi edellisen kerran Suomessa marraskuussa 2011 Helsingin Nosturissa.

– On kulunut aivan liian pitkä aika siitä, kun olimme täällä viimeksi, niukasti välispiikkejä viljellyt Fallon myönsikin keikan loppupuolella.

Toivottavasti seuraavaa kertaa ei tarvitse odottaa taas lähes viittä vuotta. Clutch on nimittäin yhtye, joka jokaisen rockin ystävän pitäisi nähdä ainakin kerran elämänsä aikana lavalla. Mieluusti useasti.

Nämä kuultiin Helsingissä:

1. Who Wants to Rock?

2. The House That Peterbilt

3. X-Ray Visions

4. Firebirds!

5. Sea of Destruction

6. Your Love Is Incarceration

7. The Soapmakers

8. Our Lady of Electric Light

9. The Face

10. D.C. Sound Attack!

11. Passive Restraints

12. The Regulator

13. Power Player

14. A Quick Death in Texas

15. Earth Rocker

16. Electric Worry

17. Gravel Road

18. The Wolf Man Kindly Requests...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Jyväskylä Sinfonia: Improvisoinnista nauttiva virolaiskapellimestari Jaan Ots johtaa keskiviikkona muun muassa Arvo Pärtin oppi-isän sävellyksen

Keskisuomalaiset taiteilijat esittäytyvät Maalauksen juhlaa! -näyttelyssä Beckerillä

Mika Kaurismäen Mestari Cheng kutsuttu useille elokuvafestivaaleille

Kielijuttu: Hopsan, hoppla ja hupsis – tunnistatko, mitä kieltä nämä ovat? Tuntemuksia ilmaistaan samankaltaisesti monessa eri kielessä

Sivuhenkilö Anna Laineesta tuli Outi Pakkasen dekkareiden suosikkihahmo, jota ilman kirjailija ei voi olla, vaikka välillä haluaisikin

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut – "Aikansa feministi, varsinkin näissä päiväkirjoissa", Panu Rajala luonnehtii

Levyarvio: Onni Rajaniemen herkkää Suomi-rock-kaahausta

Harvinainen tapaus Suomessa: Enid Blytonin seikkailuromaaniin perustuva näytelmä ensi-iltaan

1 500 haki, 60 otettiin – Maailmanmusiikkitapahtuma WOMEX käynnistyy keskiviikkona ensi kertaa Suomessa

Juba Tuomolan uutuudessa kovaotteinen poliisi surmaa naisen ja tämän ihmissikarakastajan – se on raisu ele, sillä Tuomolan tunnetuin sarjakuva on naisen ja tämän sika-avomiehen elämästä kertova Viivi ja Wagner

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.