Arvio: Eppu Normaali veti takuuvarmasti

Filharmonia-yhteistyö oli Eppu Normaalin juhlien helmi. Muuten yleisö sai, mitä halusi.

Eppu Normaali

40-vuotisjuhlakonsertti

Tampereen Ratinassa 6.8.

Ylöjärveltä kansallisomaisuudeksi kasvanut Eppu Normaali vietti 40-vuotissynttärinsä isoissa puitteissa liki kotikonnuillaan lauantai-iltana. Ratinan stadion Tampereella oli loppuunmyyty, kun Eput vetivät 30 000 katsojalle lähes neljätuntisen juhlakonsertin.

Eppu Normaali on koko uransa ollut äänentoistostaan tarkka bändi. Ratinassa tämän työn hedelmistä saatiin nauttia täydellä saavilla. Stadionille oli roudattu varmasti Akun Tehtaan koko arsenaali – ja se kyllä kannatti. Yhtye kuulosti ehkä paremmalta kuin koskaan.

Moitteeton äänentoisto pääsi erityisesti oikeuksiinsa, kun illan 18. kappaleen Hipit rautaa kohdalla bändin takana ollut lavasteseinä nousi ilmaan ja takaa paljastui 90 soittajan Tampere Filharmonia, kapellimestarinaan Santtu-Matias Rouvali.

Väliajan jälkeen Tampere Filharmonia soitti ilman yhtyettä Eppujen biiseistä kootun potpurin, joka päättyi konsertin kenties jykevimpään hetkeen. Lavalle astellut bändi yhtyi lennosta sinfoniaorkesterin soittoon ja yhdessä kaikki vetivät Musiikkia Rantalasta -kappaleen instrumentaalisti loppuun asti väkevällä voimalla.

Se oli mielestäni illan orkesterien yhteistyön kliimaksi, vaikka konserttiyleisöstä harmittavan moni saattoikin sen menettää venytettyään väliaikaa vessa- ja kaljajonossa.

Eppujen ja sinfoniaorkesterin yhteistyöstä oli kerrottu etukäteen, mutta kimpassa harjoitellut kappaleet oli pidetty visusti julkisuudelta piilossa.

Yhteisbiisit oli valikoitu pääosin jättihittien ulkopuolelta, mutta kun muutaman 2000-luvun tuotannosta napatun kappaleen jälkeen lavalta kajahti Nyt reppu jupiset riimisi rupiset, koko Ratina heräsi eloon kuin salamaniskusta.

Kun tämän päälle lavalle nousi Eero ”Safka” Pekkonen soittamaan piano-osuudet Murheellisten laulujen maahan, yleisö oli myyty.

Omalla viisikollaan Eput vetivät kappaleensa takuuvarmasti, eikä sovituksilla ollut lähdetty kikkailemaan. Ilta päättyikin odotettuun putkeen, jossa kansa sai laulaa mukana sydämensä kyllyydestä. Kun yhtye on porskuttanut Suomi-rockin aallonharjalla neljä vuosikymmentä, ikivihreitä on kertynyt käsittämätön läjä. Se tuli jälleen todistettua.

Pitkän uransa varrella Eppu Normaali on erikoistunut myös hauskoihin jippoihin ja tietynlaiseen kieli poskessa -meininkiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi salanimillä yllättävissä paikoissa heitetyt keikat ja tuoreimpana tempauksena toukokuussa keskellä kirkasta päivää Tampereen Hämeenkadun läpi ajaminen rekan lavalla soittaen.

Jos juhlakonsertissa jotain jäi kaipaamaan, niin ehkä juuri tätä yllätyksellisyyttä. Hyvissä ajoin etukäteen kerrottiin, että lavalla nähdään Eppujen kanssa esiintymässä Tampere Filharmonia, Safka Pekkonen, Mikko Saarela ja Iiro Rantala. Olisiko esimerkiksi jonkun heistä voinut jättää ässäksi hihaan?

Isojen yllätysten perään kysyessä tosin on syytä miettiä myös, miten korkealle rima on kohtuullista ja edes tarpeellista asettaa. Kun bändi tekee erinomaisesti sen, minkä parhaiten osaa ja tarjoaa sitä, mitä lipun ostanut yleisö haluaa, niin vaikea sitä on suuresti moittia.

Eppu Normaalin lopettamisen perään on huhuiltu säännöllisin väliajoin, mutta pumppu ei näytä luovuttamisen merkkejä. Uutta levyä pitäisi kuulemma pukata taas jossain vaiheessa.

Joulukuussa levitykseen tulee dokumenttielokuva, johon saatiin hyvää kuvaa Ratinastakin. Saaga siis jatkuu seuraavaksi valkokankaalla.

Eppu Normaali taitaa tehdä kuten yhtyettä viisi vuotta vanhempi Jari Litmanen jalkapallossa: ei lopeta (virallisesti) koskaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Eput juhlivat 40-vuotista uraansa loppuunmyydyllä stadionilla – Katso kuvat