Arvio: Jarkko Sipilä: Valheen kasvot - Tätä kirjaa et jätä kesken

Dekkaristi Jarkko Sipilän lause on koruton.

Jarkko Sipilä

Valheen kasvot

Crime Time 2016. 275 s.

Jarkko Sipilällä on 25 vuoden kokemus rikos- ja oikeustoimittajan työstä. Hän on päässyt seuraamaan kaikkien huomiota herättäneiden rikosjuttujen selvittämistä tuona aikana.

Toimittajan työ opettaa kontrolloitua kirjoittamista. Sanomalehteen ei mahdu tyhjiä lauseita. Ei niitä sovi myöskään MTV:n oikeustoimituksen päällikön puheeseen. Hän on saanut kiitosta poliisin toiminnan tarkasta asiantuntemuksesta. Dekkariseuran Vuoden johtolangan hän voitti 2009.

Sipilä kuvaa kirjassaan rikoskomisario Kari Takamäen ryhmän työskentelyä Helsingissä. Se on osa poliisilaitoksen murharyhmäksi kutsuttua yksikköä.

Mistä työssä käyvä, asioihin perusteellisesti perehtyvä toimittaja löytää ajan kirjoittaa uskottavia, mukaansa imeviä rikoskertomuksia? Onko hänellä ollut jo käytössään ne lisätunnit, joita sen toisen Sipilän hallitus uhkasi pakottaa ihmiset tekemään ilman lisäpalkkaa?

Kuudestoista Takamäki

Nyt ilmestynyt Valheen kasvot on kuudestoista Takamäki-romaani. Takamäen ryhmä saa kaksi uutta juttua, joiden kaltaisiin poliisi aina satsaa kaiken mahdollisen kapasiteetin. Ensi tapahtuu poikkeuksellinen henkirikos, jossa rannalle pysäköityyn autoon ammutaan kaksi miestä. Laukaus kasvoihin järeällä käsiaseella.

Selviää, että kuljettajan paikalla istunut mies oli KRP:n tutkija ehdottoman salaisessa peitetehtävässä.

Ammattirikolliset ovat nyt alkaneet käyttää hämäystarkoituksessa suurta määrää kännyköitä, joissa on prepaid-kortit. Niiden käyttöpaikkaa ja käyttäjää on lähes mahdotonta selvittää siinä paineessa, joka henkirikostutkinnassa vallitsee.

Tämän lisäksi tulee aivan omituinen juttu: KRP:n rikostutkijan 8-vuotias tytär kaapataan ja viedään piiloon. Sekopäinen kaappari luulee saaneensa saaliiksi miljonäärin tyttären, mutta erehtyy raskaasti.

Pikkutytön vapauttamiselle kaapparit panevat niin kovan ehdon, että poliisilla on melkoinen työ niellä se. Siihen tarvitaan tasavallan presidentin hyväksyminen ja äärimmäisen tiukalla aikataululla tehty matka kovaksi laitokseksi tunnettuun Riihimäen vankilaan.

Klisee, mutta totta: tätä kirjaa et jätä kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.