Arvio: Jason Bourne ei pysähdy

Jason Bourne on älykäs ja hyvin käsikirjoitettu toimintajännäri.

Elokuva

Jason Bourne

Arvio: 4/5

Vuonna 2002 ensi-iltansa saanut Medusan verkko keksi toimintaelokuvan uudelleen. Vaikka meno oli hurjaa, ihmiset tuntuivat aidoilta, eikä vain hyviltä ja pahoilta. Hektisessä kuvallisessa ilmaisussa luotettiin käsivarakameraan ja lähikuvaan. Katsojasta tuntui, että hän itse oli keskellä toimintaa, eikä vain ulkopuolinen tarkkailija. Elokuva oli menestys, ja sympaattisen jokamiehen imagosta nauttineesta Matt Damonista tuli uskottava toimintasankari.

Jatko-osassa Medusan isku (2004) ohjaaja Paul Greengrass pisti vielä paremmaksi ja sinetöi sarjan tunnusmerkit. Sarjan neljäs elokuva Medusan perintö (2012) tehtiin ilman Bournea, Damonia ja Greengrassia. Lopputulos oli keskinkertainen niin laadultaan kuin menestykseltään.

Jo viidennen osan nimi Jason Bourne kertoo, että nyt palataan perusasioihin. Tämä ei tosin koske juonta, sillä katsojan oletetaan tietävän, kuka Jason Bourne on ja mitä hänelle on tapahtunut, ainakin suunnilleen. Medusan perintöä ei tavallaan tapahtunut lainkaan. Se oli syrjähyppy, ei oleellinen osa Bourne-mytologiaa.

Nyt Jason Bourne (Damon) on saanut muistinsa enimmäkseen takaisin ja tietää olleensa CIA:n salaisen projektin likaisen työn tekijä. Bournelle on yhä epäselvää isänsä osuus tapahtumiin. CIA-analyytikkona työskennellyt isä kuoli epäselvissä olosuhteissa traagisesti.

Bourne joutuu palaamaan ihmisten ilmoille, kun Nicky Parsons (Julia Styles) tekee tietomurron ja aikoo paljastaa CIA:n kieron pelin koko maailmalle. CIA:n johtaja Dewey (Tommy Lee Jones) haluaa Bournen hengiltä, mutta hänen nuori kunnianhimoinen alaisensa (Alicia Vikander) uskoo saavansa Bournen palaamaan ruotuun.

Jouduin edellä vetämään mutkia suoriksi juonen suhteen, enkä maininnut tarinan kannalta jokaista oleellista henkilöhahmoa. Ihmisillä on niin julkisia kuin yksityisiäkin motiiveita, eikä niitä katsojalle heti paljasteta. Jason Bourne on älykäs ja kunnolla käsikirjoitettu toimintajännäri, jossa mikään ei ole yksinkertaista.

Vaikka luut rutiset ja luodit lentelevät, tärkeimpiä aseita ovat internet, sosiaalinen media, satelliitit ja valvontakamerat. Elokuva kuitenkin välttää taidokkaasti tietokone- ja kännykkäkooman, vaikka tekniikkaa jatkuvasti käytetään.

Jason Bournessa on suuren tarinan fiilistä, mikä syntyy vain osittain reissaamisesta ympäri maailmaa. Elokuva tuntuu etenevän jatkuvasti tuplanopeudella. Tavallaan Jason Bourne on yhtä toimintakohtausta alusta loppuun. Tunnelma on äärimmäisen intensiivinen kaiken aikaa nopeiden leikkausten, elävän kameran ja äänimaailman ansiosta.

Ohjaus: Paul Greengrass. Päärooleissa: Matt Damon, Julia Stiles, Vincent Cassel, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander. Tyylilaji: toimintajännäri. K16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.