Arvio: Juurev uutta ja elämyksiä

Blues Live! -festivaali

8.10.2016 Ravintola Popparissa

Syksyisenä lauantai-iltana musiikinkuuntelijoilla oli Jyväskylässä mistä valita. Moni oli valinnut Ravintola Popparin. Legendaarinen, jo 36. kertaa järjestetty Blues Live! -festivaali oli asemoitunut tuttuun ympäristöönsä kahden illan ajaksi.

Toisen illan kattaus oli herkullinen. Neljä keskenään erilaista kokoonpanoa nojasivat kaikki omalla tavallaan perinteeseen, uudistumista unohtamatta. Tanakat kitarariffit, paksut melodia-aihiot, tarttuvat huuliharppuvälikkeet ja kaikkia yhtyeitä yhdistänyt mystinen melankolia loivat verkkaisen kokonaisuuden, jossa jokaisen soittajan persoonalla oli mahdollisuus jäädä kuulijan mieleen.

Yleisön toivotti tervetulleeksi The Wolf Pack -kvartetti, jossa paikallisen blueskulttuurin selkäranka, Hessu Heinonen, veti ja järjestäjäyhdistyksen nuoremmat jäsenet työnsivät.

Bluesstandardeja tarjonneessa kokoonpanossa vuoropuhelivat huuliharppu, kitara sekä sello, Elias Kahilan tottuneissa käsissä.

Illan suurimman elämyksen tarjosi ensi kertaa Suomessa esiintynyt berliiniläistrio Black Kat and Kittens, joka oli hunajaa monen korville.

Vaikka yleisö reagoi suomalaisen jäykästi solistin yrityksiin ottaa kontaktia, olivat suosionosoitukset suuria, ja mollivoittoinen, mustaan gospeliin ja folkiin taittanut setti hypnoottinen kokemus. Laulaja Lorraine Lowen tumma ääni istui täydellisesti syksyisen syvään tunnelmaan.

Loppuiltaa kohden rytmi ui yhden jos toisenkin lantioihin 30-vuotiaan Wentus Blues Bandin pistäessä parastaan ensin oman musiikkinsa parissa ja sen jälkeen festivaalin pääesiintyjää, Eugene ”Hideaway” Bridgesia, säestäen. Kolmesti aiemmin Jyväskylässä esiintyneeltä kitaristi-laulajalta ei lämpöä ja karismaa uupunut.

Yleisön jatkaessa juhlintaa oli helppo todeta Blues Liven olevan tärkeä, vuodesta toiseen yleisön tavoittava tapahtuma, sekä malliesimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus paikallisilla aktiiveilla on paitsi juurevan juhlan, myös suurten tunteiden mahdollistamiseen.

Uusimmat

Kulttuuri

Iron Maidenin Bruce Dickinson nimitetään Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi

Etsivä Lea Sommerina tutuksi tullut saksalaisnäyttelijä on kuollut

Tällä viikolla kirjakaupoista saa kaupanpäällisinä kassin eikä ruusua

Konserttiarvio: Kyrie eleison rock! Vuonna 1969 kantaesitetty pop-messu Missa Popularis kuultiin uusversiona Taulumäen kirkossa

Elokuva-arvio: Avengers: Endgame on megalomaaninen seikkailu Marvelinkin mittapuulla

J-P Valkeapään uusi elokuva nähdään Cannesin elokuvajuhlilla

Dingo jämsäläisnuorille tutuksi musikaalin kautta – "Äiti osaa kotona monet kipaleet ulkoa"

Ei se ole Jeesus, se on Brian – Elokuvatarkastamo määräsi aikanaan Monty Pythonin klassikkokomedian teksteihin muutoksia

Muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut – suomalaisen muotoilun ilottelija oli ikuinen etsijä ja kokeilija

Teatteritiistaissa kunnioitetaan 130 näytelmän miestä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.