Arvio: Juurev uutta ja elämyksiä

Blues Live! -festivaali

8.10.2016 Ravintola Popparissa

Syksyisenä lauantai-iltana musiikinkuuntelijoilla oli Jyväskylässä mistä valita. Moni oli valinnut Ravintola Popparin. Legendaarinen, jo 36. kertaa järjestetty Blues Live! -festivaali oli asemoitunut tuttuun ympäristöönsä kahden illan ajaksi.

Toisen illan kattaus oli herkullinen. Neljä keskenään erilaista kokoonpanoa nojasivat kaikki omalla tavallaan perinteeseen, uudistumista unohtamatta. Tanakat kitarariffit, paksut melodia-aihiot, tarttuvat huuliharppuvälikkeet ja kaikkia yhtyeitä yhdistänyt mystinen melankolia loivat verkkaisen kokonaisuuden, jossa jokaisen soittajan persoonalla oli mahdollisuus jäädä kuulijan mieleen.

Yleisön toivotti tervetulleeksi The Wolf Pack -kvartetti, jossa paikallisen blueskulttuurin selkäranka, Hessu Heinonen, veti ja järjestäjäyhdistyksen nuoremmat jäsenet työnsivät.

Bluesstandardeja tarjonneessa kokoonpanossa vuoropuhelivat huuliharppu, kitara sekä sello, Elias Kahilan tottuneissa käsissä.

Illan suurimman elämyksen tarjosi ensi kertaa Suomessa esiintynyt berliiniläistrio Black Kat and Kittens, joka oli hunajaa monen korville.

Vaikka yleisö reagoi suomalaisen jäykästi solistin yrityksiin ottaa kontaktia, olivat suosionosoitukset suuria, ja mollivoittoinen, mustaan gospeliin ja folkiin taittanut setti hypnoottinen kokemus. Laulaja Lorraine Lowen tumma ääni istui täydellisesti syksyisen syvään tunnelmaan.

Loppuiltaa kohden rytmi ui yhden jos toisenkin lantioihin 30-vuotiaan Wentus Blues Bandin pistäessä parastaan ensin oman musiikkinsa parissa ja sen jälkeen festivaalin pääesiintyjää, Eugene ”Hideaway” Bridgesia, säestäen. Kolmesti aiemmin Jyväskylässä esiintyneeltä kitaristi-laulajalta ei lämpöä ja karismaa uupunut.

Yleisön jatkaessa juhlintaa oli helppo todeta Blues Liven olevan tärkeä, vuodesta toiseen yleisön tavoittava tapahtuma, sekä malliesimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus paikallisilla aktiiveilla on paitsi juurevan juhlan, myös suurten tunteiden mahdollistamiseen.

Uusimmat

Kulttuuri

Maria Lund My Fair Lady – musikaalin naispäärooliin Kouvolaan

Kaksi suomalaista mukana Jorma Panula -kapellimestarikilpailun semifinaalissa

Tyhjistä liiketiloista tuli nykytaiteen gallerioita Äänekoskella ja Laukaassa

Tanssiteatteri Minimi vierailee Jyväskylässä Mikko Roihan ohjaamalla Juhalla

Näkökulma: Musta maanantai – Stan Leen kuolema toi suuren surun sarjakuvafaneille

Kirja-arvio: Antti Heikkisen Kehvelin tarina on uskomattomien sattumusten ja kohtaamisten sarja

Elokuva-arvio: Kokemus jää pinnalliseksi Ihmeotukset-sarjan uutuudessa

Kirja-arvio: Herkät värit inhimillistävät rankan historian Heidi Jaatisen vahvassa perhe- ja kylätarinassa

Saksofonisti yhdistää shakin ja jazzin

Kuusi pakko-oireista jonottaa vastaanotolle – J+J:n uutuusnäytelmä on Laurent Baffien Ihan pakko

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.