Arvio: Juurev uutta ja elämyksiä

Blues Live! -festivaali

8.10.2016 Ravintola Popparissa

Syksyisenä lauantai-iltana musiikinkuuntelijoilla oli Jyväskylässä mistä valita. Moni oli valinnut Ravintola Popparin. Legendaarinen, jo 36. kertaa järjestetty Blues Live! -festivaali oli asemoitunut tuttuun ympäristöönsä kahden illan ajaksi.

Toisen illan kattaus oli herkullinen. Neljä keskenään erilaista kokoonpanoa nojasivat kaikki omalla tavallaan perinteeseen, uudistumista unohtamatta. Tanakat kitarariffit, paksut melodia-aihiot, tarttuvat huuliharppuvälikkeet ja kaikkia yhtyeitä yhdistänyt mystinen melankolia loivat verkkaisen kokonaisuuden, jossa jokaisen soittajan persoonalla oli mahdollisuus jäädä kuulijan mieleen.

Yleisön toivotti tervetulleeksi The Wolf Pack -kvartetti, jossa paikallisen blueskulttuurin selkäranka, Hessu Heinonen, veti ja järjestäjäyhdistyksen nuoremmat jäsenet työnsivät.

Bluesstandardeja tarjonneessa kokoonpanossa vuoropuhelivat huuliharppu, kitara sekä sello, Elias Kahilan tottuneissa käsissä.

Illan suurimman elämyksen tarjosi ensi kertaa Suomessa esiintynyt berliiniläistrio Black Kat and Kittens, joka oli hunajaa monen korville.

Vaikka yleisö reagoi suomalaisen jäykästi solistin yrityksiin ottaa kontaktia, olivat suosionosoitukset suuria, ja mollivoittoinen, mustaan gospeliin ja folkiin taittanut setti hypnoottinen kokemus. Laulaja Lorraine Lowen tumma ääni istui täydellisesti syksyisen syvään tunnelmaan.

Loppuiltaa kohden rytmi ui yhden jos toisenkin lantioihin 30-vuotiaan Wentus Blues Bandin pistäessä parastaan ensin oman musiikkinsa parissa ja sen jälkeen festivaalin pääesiintyjää, Eugene ”Hideaway” Bridgesia, säestäen. Kolmesti aiemmin Jyväskylässä esiintyneeltä kitaristi-laulajalta ei lämpöä ja karismaa uupunut.

Yleisön jatkaessa juhlintaa oli helppo todeta Blues Liven olevan tärkeä, vuodesta toiseen yleisön tavoittava tapahtuma, sekä malliesimerkki siitä, kuinka suuri vaikutus paikallisilla aktiiveilla on paitsi juurevan juhlan, myös suurten tunteiden mahdollistamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Gwen Stefani ensi kesän Pori Jazzin vetonaulaksi

Miksi Jyväskylä oli poissa? – Katso kuvat: Tällaisia seinämaalauksia valmistui Suomeen tänä syksynä

Finlandia-ehdokas Johanna Venho vieraana Kirjailijatalolla perjantaina

Kasiluokkalaiset pääsevät kulttuurivierailuille myös lukukaudella 2020–2021 – Taidetestaajat-hanke saa jatkoa, mutta supistetussa muodossa

Vuoden Emma-ehdokkaat julkaistiin, eniten ehdokkuuksia JVG:lle, Maustetytöillä vain yksi

Kahdeksan teosta kilpailee Runeberg-palkinnosta – ehdolla jyväskyläläinen Laakso ja Multialla syntynyt Niskala

Jyväskyläläisen Laura Laakson romaani Runeberg-palkintoehdokkaaksi: "Sisyfokselle terveisiä – kiven vierittäminen vuorelle on sittenkin mahdollista"

Elokuva-arvio: Sielukkaita askeleita Bruce Springsteenin pyhällä maalla – Konkarirokkarin dokumentti on hyvä kylkiäinen uudelle levylle

Ruusupuiston museokeskus sai Suomen kulttuurirahastolta 350 000 euron apurahan toimintakonseptin luomiseen

Kirja-arvio: Elena Ferranten esikoinen on mestarillinen kertomus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.