Arvio: Kuuro tyttö salaisuuksien äärellä

Kati Kovács

Kamileen labyrintti

WSOY 2016. 85 s.

Toissa vuonna sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla huomioitu Kati Kovács vaikuttaisi olevan kovassa luomisvireessä. Vain kaksi vuotta edellisen Deltan kaksoset -albumin jälkeen ilmestyy uusi, lähes satasivuinen sarjakuva.

Tarinan päähenkilö on nuori Kamilee-tyttö, joka on kuuroutunut varhaislapsuudessaan. Kuurous tekee Kamileesta ulkopuolisen tarkkailijan suhteessa muihin ihmisiin. Läheisin suhde hänellä on ukkiinsa, jonka lintukaupassa Kamilee on töissä.

Outo asiakas saa Kamileen ryhtymään harrastajasalapoliisiksi. Aluksi kyseessä on huoli asiakkaan ostamien lintujen kohtalosta, mutta lopulta jäljitystyö johtaa Kamileen oman perheen vaiettujen salaisuuksien äärelle.

Esimerkiksi Deltan kaksosiin verrattuna Kamileen labyrintti on suhteellisen jalat maassa etenevä tarina, mutta Kovács ei olisi Kovács, ellei mukana olisi koko joukko absurdeja ja groteskejakin elementtejä.

Albumin muistettavimpiin kohtauksiin kuuluu varmasti vierailu pyörätuolissa istuvan vanhan rouvan luona. Rouva elää muistoissaan uusiksi nuoruuden rakkauttaan ja on kehittänyt eroottisesti latautuneen suhteen leivoksiin.

Kamileen labyrintin juoni on outoudessaankin aika suoraviivainen, mutta enimmän matkaa tarina rullaa joka tapauksessa sulavasti. On kuitenkin sanottava, että tällä kertaa loppu tuntui läsähtävän. Salaisuudet paljastetaan, mysteerit selvitetään, ja – siinä se. Olisin odottanut vielä jotakin koukkua, yllätystä, silmäniskua lukijalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .